Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En PKK-soldat i Qandilbergen
1 av 3
En PKK-soldat i Qandilbergen. Foto: Katja Magnusson/Ekot
Ekots korrespondent Katja Magnusson i ett möte med PKK-ledarna i Qandilbergen.
2 av 3
Ekots korrespondent Katja Magnusson i Qandilbergen. Foto: Ekot
Gerillaledaren Cemil Bayik i Qandilbergen. Foto: Katja Magnusson/Ekot
3 av 3
Gerillaledaren Cemil Bayik i Qandilbergen. Foto: Katja Magnusson/Ekot

PKK vill inte kallas terrorister

Just nu pågår en skör fredsprocess
2:37 min

Den kurdiska gerillan PKK vill att omvärlden omprövar terrorstämplingen av gruppen. Grenar av gerillan strider mot extremistgruppen IS i både Irak och Syrien, på samma sida som USA och dess allierade. Men turkiska ledare ser både PKK och IS som terrororganisationer. Sveriges Radio har fått en exklusiv intervju med gerillans högsta ledning i bergen i norra Irak.

Hör mer i Studio Ett i morgon tisdag

På gravplatsen med utsikt över de snötäckta Qandilbergen finns flera nya gravar. Där ligger PKK-medlemmar som dödats i striderna mot gruppen som själva kallar sig islamiska staten, IS.

Sen våren 2013 råder vapenvila med Turkiet, men nu krigar PKK mot IS till exempel i Kirkuk och Sinjarberget i Irak och i Kobane i Syrien. USA har släppt ner vapen från luften till den syriska grenen av gerillan och bombar IS runt Kobane.

Den högste ledaren Cemil Bayik ifrågasätter att PKK stämplas som terrorister av USA och EU. 

– De makter som fört upp PKK på listan över terroristorganisationer är med i koalitionen som krigar mot IS, säger Cemil Bayik, klädd i grön-brun uniform. Han anser att PKK idag för ett omfattande krig mot IS och frågar hur samma stater som ingår i alliansen mot extremisterna kan låta PKK vara kvar på terrorlistan?

PKK har varit i konflikt med den turkiska staten i 30 år, med tiotusentals dödsoffer på båda sidor, men just nu pågår en skör fredsprocess. Cemil Bayik som styr gerillans olika delar säger att möjligheterna till fred helt hänger på den omringade gränsstaden Kobanes öde:

– Om Kobane faller kommer fredsprocessen med Turkiet att ta slut.

Han och andra kurdiska ledare har upprepade gånger påstått att Turkiet stöttar IS, bland annat genom att låta IS-medlemmar passera gränsen mellan Turkiet och Syrien.

– Till exempel evakuerade Turkiet en del byar nära gränsen för att bana väg för IS, säger Cemil Bayik.

Turkiska ledare har avvisat alla anklagelser och kallat dem lögner. Enligt den turkiska militären tömdes byarna av säkerhetsskäl.

Men efter att den kurdiska väpnade gruppen fokuserat på kriget mot IS har nya medlemmar strömmat till:

– Varje månad tar tusen män och kvinnor värvning och det är antalet kvinnor som ökar mest, säger Cemil Bayik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".