Essebsi-supportrar firar på Tunis gator. Foto: Fethi Belaid/TT.
Essebsi-supportrar firar på Tunis gator. Foto: Fethi Belaid/TT.

Segeryra efter favoritseger i tunisiskt presidentval

Där gnistan till den arabiska våren tändes
2:03 min

I Tunisien firade anhängare till politikerveteranen Beji Caid Essebsi i natt efter presidentvalet. Prognoserna pekar på en seger för Essebsi med cirka 55 procent av rösterna i det historiska valet i Nordafrika.

-- Framtiden startar idag, sa Essebsi som utropade sig till segrare.

Nu uppmanar hans sekulära parti Nida Tounes tunisierna att inte bara fira presidenten utan också hur landet genomfört det här viktiga demokratisteget.

Glädjerop och fyrverkerier blandades med partiflaggor som vajade över huvudstaden Tunis i en segeryra i natt, visar tv-bilder.

Den favorittippade tidigare premiärministern 88-årige Beji Caid Essebsi ser ut att ha vunnit den andra valomgången enligt flera opinionsinstitut. Hans parti vann också parlamentsvalet i oktober.

Men det officiella valresultatet kan dröja någon dag. Och motståndaren Moncef Marzouki, den sittande tillfällige presidenten, vill ännu inte erkänna sig besegrad.

Det var i Tunisien som gnistan till den arabiska våren tändes. Ben Alis regim föll 2011 och Tunisien betraktas som det land som lyckats med demokratiutvecklingen även om vägen varit snårig.

Essebsis kampanjledare talar nu om vikten av samarbete och samförstånd med tanke på målen med revolutionen.

Tunisien står inför flera utmaningar när det gäller klyftor mellan sekulära och islamister, mellan huvudstaden och en fattig landsbygd mellan äldre med positioner i samhäller och unga utan arbeten.

Motståndarna till Essebsi anser att han är för gammal för presidentposten och inte passar med tanke på de höga positionerna under förre diktatorn Ben Ali.

Men många tunisiser som röstat på Essebsi anser att han är den bästa för att skapa stabilitet och säkerhet för landet som skakats av flera attentat efter revolutionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".