Flera gripna för skolmassaker

Flera personer har gripits i Pakistan, misstänkta för inblandning i skolmassakern i Peshawar för snart en vecka sen.

Den pakistanska regeringen är hårt pressad att agera mot talibanerna - och säger att 500 terrordömda fångar ska avrättas de närmaste veckorna.

Tusentals människor strömmade till arméskolan i Peshawar på söndagen, för att lägga ner blommor och hedra de 149 dödsoffren - varav 133 barn - som mördades av talibaner i tisdags.

– Först attackerade de moskéer, sedan marknader, och nu har de börjat angripa skolor. Vi kan dö, men vi kan inte låta våra barn bli dödade, sade en kvinna till nyhetsbyrån AFP:s reporter utanför skolan.

Flera personer har alltså gripits, misstänkta för inblandning i terrorattacken, som är den värsta i landets historia.

– Ett antal misstänkta som har agerat som medhjälpare på olika sätt har gripits, säger inrikesminister Chaudhry Nisar Ali Khan enligt CBC News, men utan att precisera hur många gripanden som gjorts.

Regeringen i Islamabad är hårt pressad efter massakern och har svarat med militäroffensiver och avrättningar. Över 150 personer har under veckan dödats i räder mot misstänkta talibaner. Sex män, dömda för terrorbrott, har hängts, sedan ett förbud mot att använda dödsstraff hävts.

– Vi befinner oss i ett krigstillstånd, säger inrikesminister Chaudhry Nisar Ali Khan, enligt The Express Tribune.

Han säger att ytterligare runt 500 terrordömda fångar kommer att avrättas de närmaste två till tre veckorna.

– Inrikesdepartementet har gett grönt ljus för att avrätta dessa fångar och deras nådeansökningar har redan avslagits av presidenten.

Åtgärderna har fått människorättsgrupper att protestera.

-Regeringens frossande i dödsstraff är en feg och politiserad reaktion på morden i Peshawar, som inte på något sätt kommer att bidra till att ställa de skyldiga till svars, säger Phelim Kine på Human Rights Watch i ett uttalande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".