Finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson. Foto: Janerik Henriksson och Jonas Ekströmer/TT
Enligt SVT handlar det om finansminister Magdalena Andersson från regeringens sida och ett par av de ekonomisk-politiska talespersonerna från Alliansens sida och samtalen ska handla om formfrågor. Foto: Janerik Henriksson och Jonas Ekströmer/TT

Hemliga samtal kan stoppa nyval

Ulf Bjereld: Många vill att man löser situationen på annat sätt
4:13 min

Nyvalet, som är tänkt att utlysas om en vecka, kanske inte blir av. Det pågår nämligen hemliga förhandlingar mellan regeringen och Alliansen om hur Sverige ska kunna regeras av en minoritetsregering, enligt källor till SVT.

Enligt SVT:s källor pågår samtal mellan företrädare för regeringen och för Alliansen. Det ska handla om finansminister Magdalena Andersson från regeringens sida och ett par av de ekonomisk-politiska talespersonerna från Alliansens sida, enligt SVT:s politiska reporter Kerstin Holm. Samtalen ska handla om formfrågor.

– Det intressanta är att man inte pratar om sakfrågor utan om formfrågor, hur man som minoritetsregering i Sverige ska kunna få igenom en budget i riksdagen, säger Kerstin Holm.

Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger i P1-Morgon att man ska ta uppgifterna med en nypa salt, men att sådana förhandlingar inte är helt omöjliga.

– Det finns många röster inom socialdemokratin och inom allianspartierna som väldigt gärna vill att man ska lösa situationen utan att det ska bli ett extraval.

Förra veckan gick LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson ut och sa att han önskade att nyvalet skulle ställas in. Och för några veckor sedan skrev Alliansen på DN Debatt om att de var redo att förhandla om regeländringar så att det kan bli enklare att regera för en minoritetsregering.

Enligt Erik Nises, statsminister Stefan Löfvens pressekreterare, pågår det sedan en tid tillbaka samtal mellan regeringen och allianspartierna om regler för hur en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Men planerna på att utlysa nyval ligger kvar, och ett beslut väntas den 30 december.

– Vi jobbar på för fullt med den planen, säger Erik Nises till TT.

Finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare Miriam Abu Eid säger till TT att hon inte känner till några förhandlingar.

Om det skulle bli en överenskommelse mellan S och Alliansen säger Ulf Bjereld att den antingen blir politisk eller juridisk.

– Blir den politisk kommer man överens om mellan Socialdemokraterna och allianspartierna om hur man ska hantera de här frågorna framåt, om man till exempel bara ska rösta på sitt eget budgetalternativ. Men det kan också hända att man diskuterar tänkbara förändringar i riksdagsordningen som påverkar partiernas handlingsfrihet i riksdagen hur man får rösta eller inte när det gäller budgeten, säger Ulf Bjereld.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".