Internationella röda korsets generalsekreterare, Elhadj As Sy. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio
Internationella röda korsets generalsekreterare, Elhadj As Sy. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio

Röda Korset: Fritt från ebola nästa år

Ekot träffar Röda Korsets generalsekreterare Elhadj As Sy
2:00 min

Spridningen av ebola i Västafrika kommer att vara under kontroll i slutet på nästa år. Det spår internationella Röda Korsets generalsekreterare Elhadj As Sy när Ekot träffar honom för att tala om vilka utmaningar hjälporganisationer står inför.

– Innan slutet av nästa år, år 2015, kommer regionen Sierra Leone, Guinea, Liberia, var fritt från ebola-smittan, säger Elhadj As Sy, internationella Röda Korsets generalsekreterare.

Att nu få stopp på smittan i Sierra Leone, Guinea och Liberia är Röda Kors-chefens högsta önskan.

– Det är min högsta önskan och Röda Korset kommer att göra det som är möjligt och som står i vår makt för att realisera detta, säger han.

För att nå dit arbetar man med fem strategiska mål. Det första är att hindra smittspridning i samband med begravningar. Som andra mål är att sprida utbildningsmaterial om sjukdomen genom att bland annat besöka folk i hemmen.

Ett annat mål är att förbättra skyddet för riskgruppen, att de inte smittas, exempelvis vårdpersonal. Man ska också öka stödet till familjer som riskerar att drabbas av stigmatisering och därför kan komma att hindras vård, förklarar generalsekreterare Elhadj As Sy.

– Vi måste våga tala om stigmatisering och diskriminering för dessa gör att människor kommer att hålla sig gömda. För om människor som insjuknat i Ebola och blir stigmatiserade så kommer de inte att ge sig till känna och söka sig till offentliga vården, säger han.

Det femte strategiska målet är att få fram fler vårdplatser vilket är centralt i kampen mot ebola, understryker Röda Korsets chef.  

Så nästa år står man inför stora utmaningarna, inte minst för att kriserna runt om i världen har en tendens att pågå allt längre och bli allt fler till antalet. Kriserna är också allt mer komplexa till sin karaktär, säger generalsekreterare Elhadj As Sy.

– Den största utmaningen nästa år kommer att bli de många krisernas långa varaktighet och att kriserna blir allt fler. Kriserna blir också mer komplexa och består av både en konflikt, miljöproblem och klimatförstörelse.

Det ställer nu högre krav på politisk vilja med beredskap att ingripa skyndsamt så att inte alla kriser leder till katastrofer, säger Elhadj As Sy.

– Vi hoppas också att bättre politisk styrning ska leda till att rätt infrastruktur finns förberedd så att alla kriser som uppstår inte ska leda till katastrofer.

I länderna Guinea, Sierra Leone och Liberia sker en fortsatt, om än inte lika intensiv, spridning av ebolafeber. Totalt från dessa tre länder rapporteras nu 17908 fall (konfirmerade, troliga och misstänkta) varav 6373 dödsfall. Situationen i Liberia bedöms som mest stabil och antalet rapporterade fall minskar. I Sierra Leone och Guinea fortsätter antalet rapporterade fall att öka men nivån i Sierra Leone är väsentligt högre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".