Finansminister Magdalena Andersson (S) pratar med journalister efter EU-nämnden i riksdagen. Foto: Janerik Henriksson / TT.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild: Janerik Henriksson / TT

S: Känner inte till samtal för att undvika nyval

Vill inte bekräfta att samtal pågår
0:39 min

Alliansen och personer i regeringen har hemliga samtal kring budgetreglerna. En överenskommelse om detta skulle kunna leda till att det inte blir ett extraval i mars. Men Socialdemokraterna menar att de inte känner till några sådana samtal.

Förhandlingarna ska handla om hur Sverige ska kunna regeras av en minoritetsregering och hur en sådan ska kunna få igenom sin budget. SVT som rapporterat om detta menar att om sådana förhandlingar lyckas så kan det påverka om det blir ett extraval eller inte.

Alliansen har hela tiden varit tydliga med att de vill förhandla om dessa regler för att underlätta för en minoritetsregering att få igenom sin budget.

Källor säger nu även för Ekot att det pågår samtal.

– Jag har åtminstone ett par källor som säger att gruppledare i riksdagen talar om de här reglerna som de borgerliga vill ha för att göra det lättare för minoritetsregeringar att regera, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Men varken Stefans Löfvens pressekreterare eller personer i finansminister Magdalena Anderssons stab säger sig känna till några samtal om att undvika extraval.

Inte heller allianspartierna har under förmiddagen velat bekräfta att det pågår förhandlingar som skulle kunna påverka utlysandet av ett extraval eller inte.

LÄS MER: Ramberg: Regeringen vill ha något i utbyte

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".