Moderaternas Anna Kinberg Batra och finansminister Magdalena Andersson under riksdagsdebatten. Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg. Foto: TT Montage/Sveriges Radio.
Moderaternas Anna Kinberg Batra och finansminister Magdalena Andersson. Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg. Foto: TT Montage/Sveriges Radio.

Ramberg: Regeringen vill ha något i utbyte

"Vill ha substans i politiken"
3:09 min

Sedan regeringens budget föll har både regeringen och allianspartierna sagt att de velat samtala med varandra. Problemet är att de velat samtala om olika saker. De borgerliga vill tala om regelfrågor medan regeringen vill förhandla om sin ekonomiska politik.

Därför kan man inte utesluta att uppgifterna om samtal mellan regeringen och Alliansen är ett sätt för allianspartierna att försöka lägga hela ansvaret för ett kommande extraval på statsminister Stefan Löfven. "Titta, vi försökte men han gick tjurskalligt vidare" kan de säga om regeringen ändå fattar sitt beslut om nyval. 

"Från regeringssidan kommer det ganska kryptiska svar på den här frågorna. Däremot från borgligt håll kommer lite säkrare uppgifter. Jag har åtminstone ett par källor som säger att gruppledarna i riksdagen sitter och talar om de här reglerna som de borgerliga vill ha för att göra det lättare för minoritetsregeringar att regera", säger Tomas Ramberg i Ekot. Lyssna på klippet ovan.

Uppgifterna speglar också den nervositet som sprider sig bland partierna när beslutet om extraval kryper närmare. Varken de borgerliga eller de rödgröna är särskilt sugna på att gå till val. Även om de utåt håller fanan högt och säger sig vara stridsberedda.

För att stoppa extravalet krävs förmodligen mera än att de borgerliga får gehör för sina regelförslag. Till exempel att regeringen slipper regera med en helt igenom borgerlig budget. Och ännu finns inga uppgifter som tyder på att alliansledarna är beredda att kompromissa också om innehållet i den ekonomiska politiken.

Alliansens förslag handlar om att ändra reglerna i riksdagen så att det blir lättare för en minoritetsregering att få igenom sin budget. Till exempel genom att det bara ska gå att rösta på ett budgetförslag. Inte som Sverigedemokraterna nu gjorde när de stödde både sitt eget och sen allianspartiernas.

De borgerliga partierna har också krävt att Socialdemokraterna ska släppa fram en borgerlig statsminister även om denna bara stöds av en minoritet, förutsatt att denna minoritet är den största minoriteten. Så gjorde de borgerliga när Löfven utsågs till statsminister i september.

Alliansens ledare lade fram de här förslagen den andra december som ett svar på Stefan Lövens inbjudan till förhandlingar när det stod klart att Sverigedemokraterna skulle fälla regeringens budget. Samtidigt sade de bestämt nej till att förhandla med regeringen om innehållet i regeringens budgetförslag. Det förslag de visste skulle falla dagen efter. De sa sig i stället välkomna att riksdagen skulle rösta igenom en borgerlig budget.

Alliansens utspel på kvällen den andra december verkade ägnat åt att försöka ge regeringen och statsministern ansvaret för budgetkrisen. Bland annat genom att peka på hur de rödgröna partierna själva inlett en förändrad praxis genom att hösten 2013 stoppa en skattesänkning tillsammans med Sverigedemokraterna.

Det borgerliga utspelet om nya regler passade in i en situation där regeringen Löfven avgått eller tvingats avgå efter att riksdagen röstat igenom Alliansens budgetförslag. Inte för att rädda kvar regeringen Löfven vid makten.

Men Löfven aviserade nyval istället för att avgå och saken hamnade i ett nytt läge.

Även om det nu går att åstadkomma en överenskommelse som gör det lättare för en S-MP-regering att få igenom sin politik 2016 och framåt kan det knappast vara särskilt attraktivt för Stefan Löfven att fram till dess administrera en borgerlig ekonomisk politik. Det är därför en bit kvar innan vi kan tala om att nyvalet håller på att stoppas.

Dessutom är nya regler ingen garanti för att en regering i framtiden verkligen kan få igenom sin politik. Om Sverigedemokraterna verkligen vill kan de förmodligen hitta kryphål även i ett nytt regelverk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".