Prinsessan Cristina av Spanien. Foto: Lise Åserud/TT.
Prinsessan Cristina av Spanien. Foto: Lise Åserud/TT.

Spanska prinsessan inför rätta för skattebrott

Den första rättegången mot en familjemedlem i kungahuset i Spanien är nu ett faktum. Den spanska prinsessan Cristina kommer att ställas inför rätta för skattebrott. Hon är anklagad för brott tillsammans med sin man.

Det är en domstol på Mallorca som har fattat beslutet och nyheten får stor uppmärksamhet i spanska medier. Misstankarna gäller medhjälp till skattebrott.

Prinsessan Cristina är syster till kung Felipe VI som tog över tronen efter sin pappa Juan Carlos tidigare i år. Brottshärvan har varit en följetong i Spanien under drygt 2 år och har bidragit till att popularitetssiffrorna för kungahuset dalat.

Ett första beslut om en rättegång blev fattat i somras. Det överklagade prinsessan Cristina som nekar till brott. Domaren José Castro vid domstolen i Palma är i dag förtegen om utredningen.

Enligt spanska medier gäller misstankarna hur prinsessan skott sig på suspekta affärer som hennes man, den tidigare handbollsspelaren Inaki Urdangarin, gjort.

Utredare undersöker misstankar om förskingring av motsvarande över 50 miljoner kronor som betalats ut ur statskassan till en ideell organisation.

Frågan är om parets gemensamma företag använts för penningtvätt. En åklagare med insyn i fallet anser att det inte finns tillräckliga bevis mot prinsessan och att det är en stark folkopinion som pressat fram ett åtal mot henne. Kungahuset uttrycker i dag respekt för att rättsväsendet gör sitt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".