Nordkoreas ledare Kim Jong Un filmas omgiven av militärer. Foto: Scanpix.
Nordkoreas diktator Kim Jong Un hotar att angripa USA.

USA vill straffa Nordkorea med Kinas hjälp

Nordkorea förnekar IT-attack.
1:36 min

Efter att FBI i fredags gick ut och sa att det var Nordkorea som låg bakom hackerangreppet mot företaget Sony har USA efterfrågat hjälp från Kina för att slå tillbaka mot Nordkorea.

Som ett svar på det gick Kina idag ut och sa att landet fördömer alla former av hackerangrepp men hävdade samtidigt att det inte finns några bevis för att det var Nordkorea som låg bakom angreppet mot Sony.

Nordkorea har med emfas förnekat all inblandning i hackerangreppet mot Sony. Men samtidigt har landets statskontrollerade medier hyllat den hackergrupp som tagit på sig ansvaret för attacken.

Den slutna diktaturen har även hotat att genomföra betydligt mer omfattande angrepp mot amerikanska myndigheter om USA på något vis slår tillbaka mot Nordkorea.

Sony hackades på grund av en film om hur två journalister får i uppdrag att döda Nordkoreas diktator Kim Jong Un. Efter hackerangreppet och hot om att biografer som visade filmen skulle angripas så har Sony skjutit upp filmpremiären på obestämd tid.

I USA har ilskan och frustrationen över angreppet tilltagit under helgen, efter FBI:s uttalande i fredags. Att en främmande makt på detta vis kan inskränka yttrandefriheten i USA är ett stort misslyckande för de amerikanska säkerhetstjänsterna.

Pressen är nu stor på Obamaadministrationen att slå tillbaka på något vis. Men frågan är hur. Det går knappt att förstärka sanktionerna mot Nordkorea - alla sanktioner USA kan rikta mot landet är redan på plats.

Vad USA däremot kan göra, och redan har flaggat för, är att rikta sanktioner mot banker och företag i andra länder som gör affärer med Nordkorea.

I realiteten handlar det om Kina. Nästan all handel till och från Nordkorea går genom Kina. Men sådana sanktioner riskerar att resultera i en kraftig vrede från Peking och försämrade relationer mellan Kina och USA. För USA:s del handlar det alltså om att få Kina att frivilligt gå med på att straffa Nordkorea.

Men dagens uttalande från Peking tyder alltså på att Kina än så länge inte är berett på att gå med på det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".