Kräver större förändringar av Arbetsförmedlingen

Minskad styrning av Arbetsförmedlingen
1:26 min

Regeringens mål att minska detaljstyrningen är inte tillräckligt för att Arbetsförmedlingen ska vinna tillbaka förtroendet, enligt Svenskt Näringsliv. Men både facket och organisationen Företagarna är positiva till de nya målen.

Arbetsförmedlingen är den myndighet som tacklas med lägst förtroende bland både medborgare och arbetsgivare.

Alliansregeringen satte i början av året igång en översyn av hela Arbetsförmedlingens verksamhet, men med den rödgröna regeringen är den utredningen nu lagd på is och det är oklart om den återupptas efter årsskiftet.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är kritiska mot att regeringen inte gör tillräckligt för att få Arbetsförmedlingen att fungera bättre. Carina Lindfelt är chef vid Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsavdelning.

– Det är inte en reform i grunden. Det är inte att sätta sig ner och fundera över hur hanterar vi och får en så effektiv arbetsförmedlingen som möjligt framöver som möter de utmaningar vi har på arbetsmarknaden. Och i dag har vi rätt så många utmaningar på arbetsmarknaden, och vi har en myndighet som inte har reformerats på väldigt många år.

Mer resurser och ett mer renodlat uppdrag är enligt Fredrik Andersson, första vice ordförande vid Arbetsförmedlingens fackförbund ST, vägen tillbaka. Och han tror att regeringens nya mål är ett steg i rätt riktning.

– Att få tillbaka förtroendet för myndigheten, det har varit sargat i många år. Där tror vi att minskad detaljstyrning är en del som kan hjälpa till.

Elisabeth Thand Ringqvist är vd på Företagarna och tror också hon att regeringen är på rätt spår.

– Regleringsbrevet som regeringen fattar beslut om i dag jobbar i helt rätt riktning och fortsätter att vara mer uppsökande mot arbetsgivarna och det är väldigt bra. Det är ett arbete som den förra regeringen påbörjade och som den här regeringen fortsätter i gott tempo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".