Pensionär, pengar
Foto: TT

Mer i plånboken för pensionärer

"Finns de som får mindre"
1:48 min

En genomsnittlig pensionär får 100 kronor mer i månaden nästa år. Det är en större ökning än vad som skulle motsvara inflationen, enligt Pensionsmyndigheten.

– Det är ändå lite mer än vad prisförändringen motsvarar. Den skulle kanske motsvara 20-30 kronors förändring. Så det här är lite bättre än prisförändringen, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Hundra kronor mer i månaden efter skatt. Det kan 1,2 miljoner pensionärer kan räkna med 2015. En hundralapp i höjd pension motsvarar strax under en procents ökning.

Hundralappen är ett genomsnitt, det finns de som får betydligt mindre och andra som får mycket mer.

Det är framför allt inkomsterna och priserna i samhället som avgör hur stor pensionen blir. Dessutom spelar premiepensionen en allt större roll och den har utvecklats bra. Det beror på att börsen har stigit.

Hundra kronor i månaden kan låta som en skral utveckling. Men 2015 blir faktiskt ett relativt bra år för landets pensionärer, åtminstone om man tänker på att pensionen inte hållit jämna steg med inflationen vissa år. Pensionerna ha då blivit mindre värda.

– Ja och det har det ju varit också, under flera år, som pensionärerna är väl medvetna om. Det har varit år då pensionerna har minskat, både räknat i kronor och i förhållande till prisförändringarna, säger Settergren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".