Ulf Kristersson, nuvarande ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inte självklart att Ulf Kristersson, nuvarande ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, utses till finansminister om alliansen vinner extravalet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kan bli strid om finansministerposten

”Kommer inte att peka ut någon kandidat före valet”
1:54 min

Det är inte självklart för FP och KD att M åter ska få posten som finansminister om de borgerliga vinner extravalet i mars. Den frågan avgörs först efter valet, säger Göran Hägglund (KD) och Jan Björklund (FP) till Ekot.

Så här säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

– Vi kommer inte att peka ut någon finansministerkandidat före valet utan ministrar utses efter valet med undantag för statsministern.

I vilken utsträckning gör KD anspråk på finansministerposten?

– Vi gör ju anspråk på de flesta ministerposter, men sedan blir det ändå en fördelning efter valet utifrån det valutslag som väljarna har gett oss.

Moderaterna hade ju den här posten i åtta år. Vad tyder på att något annat parti skulle kunna erövra den om ni vinner valet?

– Det är ju rimligt att väljarna får ha ett ord med i laget. Sedan blir det ett läggspel för de partier som ingår i regeringsunderlaget, om vi skulle få förtroendet, att fördela posterna på ett sätt som är rimligt utifrån valutslaget.

I mitten av december utsågs förre socialförsäkringsministern Ulf Kristersson till ny ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Han blir därmed parhäst till Anna Kinberg Batra som snart väljs till partiordförande. Som ledare för det största partiet är hon också alliansens gemensamma statsministerkandidat och den som ska utmana Stefan Löfven i det kommande extravalet.

Men från vilket parti finansministern ska hämtas om det blir maktskifte är en öppen fråga. Det är inte självklart för de mindre allianspartierna att det åter ska bli en moderat finansminister efter en eventuell valseger.

– Ulf Kristersson är en mycket skicklig och erfaren politiker. Däremot så fördelar vi inga ministerposter förrän vi har vunnit valet, säger folkpartiledaren Jan Björklund.

Hur ser du själv på ett sådant uppdrag?

– Jag tror att alla partier vill bli så stora som möjligt och ha så stort inflytande som möjligt och finansministerposten är ju den näst viktigaste i regeringen, efter statsministerposten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".