Sexköp på svenskhotell i Thailand

2:14 min

Svenska charterhotell på ön Phuket i Thailand accepterar att prostituerade kommer med i sällskap med hotellgäster. Det framkommer av en granskning som tidningen Expressen gjort. Hos reseföretaget Apollo har man därför avbrutit samarbetet med fyra av hotellen.

– Vi har sedan Expressen gjorde granskningen, avslutat kontrakt med fyra av hotellen. Vi tror inte att bara att avsluta kontrakten är en lösning på problemen utan att jobba tillsammans med hotellen för att hitta en lösning längre framåt, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo. 

Men hur kommer det sig att ni inte väljer att avbryta samarbete med alla de här hotellen som tillät prostituerade på rummen?

– Därför att då skulle vi upprätta nya kontrakt med nya hotell. Och det här är inte ett problem som enbart förekommer på våra hotell, eller Vings hotell eller Fritidsresors hotell.

I våras gjorde Expressen granskningen av hotellen som de tre svenska resebyråerna Ving, Apollo och Fritidsresor har samarbete med på Phuket. Reportrarna reste runt på ön Phuket och utgav sig öppet för att vara sexköpare när de besökte dessa hotell.

Det visade sig att på 81 av de 90 hotell som de svenska charterbolagen använder sig av, gick det bra att ta med prostituerade som kom i sällskap med hotellgäster.

– Vi fick information om att denna undersökning hade gjorts och vi tog direkt kontakt med de hotell som avsågs. Så tog vi kontakt med hotellen och påminde dem helt enkelt om det avtal vi har med dem, att vi inte accepterar prostitution, säger Mathias Bergendahl, informatör på Fritidsresor.

Alla tre resebyråerna säger till Ekot att de kommer att följa upp granskningen noga.

– Det här är ju självklart, inte acceptabelt, vi kommer ju följa upp till de här hotellen på listan. Vi tar avstånd från all form av prostitution och ställer krav på att alla hotellen också gör det.

– Det mina kollegor nu gör är att de kontaktar hotellen, de på listan och även andra hotell vi har i Thailand för att informera om att det är inte acceptabelt, de måste se över sina rutiner, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Gitte Ringberg från småländska Ryd är på semester i Thailand just nu är kritisk till nyheten.

– Jag tycker definitivt att vi måste vara goda förebilder, för vi tillåter inte sånt hemma. Så varför ska vi göra sånt här? Vi måste ha samma moral som vi har hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista