En bankanställd i Vilnius i Litauen tittar på plastpåsar med euromynt. Foto: Petras Malukas/TT.
Bankerna i Litauen förbereder sig inför övergången. Foto: Petras Malukas/TT.

Litauen inför euron – i spänningsfält mellan EU och Ryssland

"Priserna har redan gått upp"
1:35 min

Litauen gör sig redo att införa euron till årsskiftet, som tredje och sista land i Baltikum. Runt hälften av landets invånare är ännu skeptiska till den gemensamma valutan, medan andra ser det som en viktig markering i tider av ökad spänning mellan EU och Ryssland.

Litauen, som var först av alla sovjetrepubliker att utropa självständighet år 1990, har också på senare tid gjort sig känt för sina högljudda protester mot ledningen i dagens Ryssland.

I november kallade Litauens president, Dalia Grybauskaite, Ryssland för en terroriststat i en intervju, och den diplomatiska spänningen har sedan en tid tillbaka sitt dagliga uttryck vid gränsen mellan Litauen och det ryska Kaliningrad, där utökade tullinspektioner skapar långa bilköer.

När Litauen nu inför den europeiska valutan tar landet ytterligare ett steg in i EU-gemenskapen. Litauen fick tidigare i höstas beröm av EU som föredöme för andra medlemsländer, med sin låga statsskuld och sin vilja till skarpa ekonomiska reformer som anses gynna tillväxten.

Chefen för Litauens riksbank, Vitas Vasiliauskas, påpekade då att hans land är en av Europas snabbast växande ekonomier – trots att Litauen också har drabbats hårt av det pågående sanktionskriget mellan EU och Ryssland.

Ännu återstår att se hur eurosedlarna och -mynten blir mottagna. Trots att Litauen länge ansetts vara ett av de mest EU-positiva länderna, stödjer bara kring hälften av invånarna tanken på en gemensam valuta.

Det är framför allt i de fattigare delarna av Litauen som människor oroas av rykten om prisökningar.

– Förstår ni hur lite pengar folk i byarna har? Priserna har redan gått upp inför övergången till euron, säger en äldre kvinna till nyhetsbyrån Reuters, som besökt gränsstaden Kybartai. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".