Petrobras oljeplattformen P-56 i Angra dos Reis i Brasilien. Foto: TT
Petrobras oljeplattformen P-56 i Angra dos Reis i Brasilien. Foto: TT

Muthärvan växer i Brasilien - kopplingar till Skanska

"Pekade på porträtt av dåvarande presidenten"
1:09 min

Den brasilianska regeringens ministrar har nu dragits in i korruptionshärvan inom det statliga oljebolaget Petrobras. Det svenska bolaget Skanska är inblandat i skandalen. Nu framkommer uppgifter att flera chefer i Petrobras högsta ledning vetat om mutskandalen längre än vad de själva hävdat.

GRAFIK: Så hamnade Skanska i brasilianska mutskandalen

– Jag försökte uppmärksamma mina kolleger på korruptionen för länge sedan. Men en av dem pekade på ett porträtt av dåvarande president Lula da Silva och sade: Vill du förstöra för alla?

Vittnesmålet kommer från Venina Velosa da Fonseca, en före detta hög chef inom Petrobras, som frågades ut i brasiliansk tv under söndagskvällen.

Skandalen inom Brasiliens statliga oljebolag handlar om att en rad byggföretag, däribland partners till svenska Skanska, anklagas för att ha betalat ut mutor till Petrobras chefer.

De ska i sin tur ha gett en del av pengarna vidare till brasilianska politiker. Polisutredningen pekar bland annat ut energiministern och flera av president Dilma Rouseffs närmaste rådgivare.

Korruptionshärvan har dominerat brasiliansk politik det senaste året, men trots mutskandalen lyckades president Dilma Rouseff bli omvald tidigare i höstas.

Hon har lovat att städa upp inom det statliga oljebolaget. Frågan är hur rent det kommer bli i de egna leden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".