Imorgon tisdag ska landstinget ha möte med överläkare Ola Gefvert och prata om de missförhållanden som framkommit i Ekot och dokumentären Den fastspända flickan. Foto: Daniel Velasco
Nya mediciner mot hepatit c blir en kostsam affär för landstingen. Foto: Daniel Velasco

Nya mediciner mot hepatit C blir dyrt för landstingen

Dyra läkemedel ska användas på nytt sätt
2:04 min

Ett antal nya revolutionerande läkemedel mot hepatit C blir en miljardsmäll för landstingen. Medicinen kostar hundratusentals kronor för varje patient, säger Bettina Kashefi, chefekonom på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

– Ja, det har skett ett forskningsgenombrott och jag tror att man under året har lanserat fyra nya läkemedel mot hepatit C, som gör att man kan bli helt botad från hepatit C och det är ju något fantastiskt som har upptäckts, säger hon.

En bot mot den svåra virussjukdomen hepatit C, har varit en medicinsk dröm i många år. Och nu är den här.

Hepatit C angriper levern, kan ge skrumplever eller levercancer och sluta med döden, och många av de smittade är narkomaner. Med de nya läkemedlen är långt ifrån gratis.

En enda patients tabletter kostar 600 000 kronor om året. Och det finns 40 000 patienter med hepatit C.

Det skulle kosta svensk sjukvård 24 miljarder kronor om alla med sjukdomen skulle medicineras. Och en massa annan vård ställas in.

Å andra sidan kostar det att låta  människor gå sjuka. Därför har den statliga myndigheten TLV Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket bestämt att bara de sjukaste kan få medicin.

Ändå hamnar notan på minst mellan 1 och 2 miljarder kronor, det närmaste året. Och just nu pågår diskussionen hur pengarna ska fördelas mellan staten och landstingen.

Men Bettina Kashefi räknar med att få alla pengarna.

– Det är mycket svåra diskussioner. Men vi har utgått från att det här är något som staten ska åta sig tillsammans med landstingen, säger hon.

Samtidigt prövas nu också ett nytt sätt att introducera medicinerna i alla landsting. För annars kan de mycket höga priserna medföra att patienter kan bli utan medicin, säger Mikael Svensson, handläggare för läkemedelsfrågor vid Sveriges kommuner och landsting:

– Prisnivåerna som de ser ut nu är ju olyckliga så till vida att man behöver ju kunna behandla fler patienter än vad som nu är inom rimlighetens gräns.

Varför är de så dyra?

– Ja, det måste man ju fråga läkemedelsbolagen i första hand. Nu hyser vi ju förhoppningar om att den konkurrenssituation som successivt blir kraftigare och kraftigare kommer att påverka priserna och villkoren. Det är väl som dyrast nu. Om ett kvartal eller ett halvår så bedömer vi att priserna kommer att vara betydligt lägre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".