Attack mot folkmassa på julmarknad i franska staden Nantes. Foto: TT
Attack mot folkmassa på julmarknad i franska staden Nantes. Foto: TT

Tredje attacken på kort tid i Frankrike

"Ett drama för staden, ett drama för Nantes-borna"
1:32 min

Elva personer skadades, varav fem allvarligt, efter att en bilförare kraschat in med en minibuss i en julmarknad i den västfranska staden Nantes. Det är tredje attacken på bara några dagar i Frankrike.

– Det är ett drama för staden, det är ett drama för Nantes-borna, konstaterade Gille Nicolas, ställföreträdande borgmästare i Nantes, i fransk tv.

Mannen, som är i 20-årsåldern, körde rakt in i familjerna på den traditionella julmarknaden på Place Royal i den västfranska staden Nantes.

Föraren ska uppträtt mycket förvirrat, och högg sig själv med kniv mot hjärtat efter dådet. Han är bland de allvarligt skadade och ser ut att ha agerat på egen hand, enligt franska myndigheter.

Många är redan chockade i Frankrike över helgens två liknande brutala dåd. I Joue-les-Tours i lördags attackerade en radikaliserad muslim, och tidigare rappare, flera poliser med kniv innan han sköts till döds. Mannen beskrivs ha sympatiserat med den militanta islamiströrelsen IS.

I går vansinneskörde en man in i människor i Dijon och skadade 13 personer. Han har uttryckt att han ville rikta fokus mot hur barn behandlas i Gaza och Tjetjenien.

Men åklagare beskriver i dag den mannen som mycket psykiskt sjuk och poliser har inte hittat något som tyder på kopplingar till terroriströrelser.

Myndigheterna här vill vara försiktiga med att dra paralleller mellan de olika vansinnesdåden även om det finns likheter. President Hollande har i dag uppmanat sitt folk att inte drabbas av panik.

Mer om Frankrike

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".