FN:s högkvarter i New York och Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Foto: TTFN:s högkvarter i New York och Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Foto: TT
FN:s högkvarter i New York och Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Foto: TT

FN:s säkerhetsråd i möte - då stördes Nordkoreas internet

Alla medlemsländer i FN:s säkerhetsråd röstade i kväll för att Nordkorea ska föras upp på säkerhetsrådet dagordning. Samtidigt kom rapporter om stora avbrott i landets internettrafik.

Enligt vad ett internationellt nätövervakningsföretag uppger för tevekanalen CNN tycks det vara frågan om en medveten attack utifrån som gör att nättrafiken till och från Nordkorea i princip är helt ur funktion.

Efter att USA anklagat Nordkorea för att ligga bakom den omfattande cyberattacken mot filmbolaget Sony, har Washington utlovat ett svar på attacken.

Talespersoner för Vita Huset har i kväll avstått från att kommentera om USA har något med det pågående avbrottet i Nordkorea att göra.

FN:s säkerhetsråd satte sig ner under måndagskvällen, svensk tid, i möte om Nordkorea. 11 av de 15 medlemmarna i rådet röstade för att Nordkorea ska föras upp på säkerhetsrådet dagordning på grund av anklagelser om allvarliga människorättsbrott.

Ryssland och Kina röstade mot och två länder avstod. Rysslands respektive Kinas nej innebär ändå inget veto mot beslutet eftersom det här var en procedurfråga, och inte en resolution.

Ryssland och Kina är två av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet och har därmed vetorätt i vanliga fall.

Mötet i FN:s säkerhetsråd följer på ett möte i Generalförsamlingen förra veckan i fredags. Där uppmanade en majoritet av samtliga FN-medlemmar säkerhetsrådet att överväga att anmäla Nordkorea till Internationella brottmålsdomstolen, ICC, för brott mot mänskligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".