Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bolagen på kö till Stockholmsbörsen

"Vi har noterat näst flest bolag i Europa i år"
1:59 min
En skeppsklocka och en monitor med kurser på Stockholmsbörsen. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Foto: TT.

Det har varit ett år med noteringsyra på flera av världens aktiebörser. I Stockholm har det inte nyintroducerats fler bolag sedan år 2000. Stockholmsbörsen sticker ut i ett europeiskt perspektiv.

– Vi har noterat näst flest bolag i Europa i år, bara London är framför oss, säger Adam Kostyal, noteringschef i Europa för Nasdaqbörserna.

Eftersom aktiekurserna klättrat de senaste två åren har börserna blivit populära för de som vill sälja sina bolag. I år har 38 nyintroduktioner skett på Stockholmsbörsen.

Även i USA har det varit full fart på noteringarna. På Nasdaq i New York har 189 bolag nyintroducerats i år.

Adam Kostyal tror att trenden kommer att hålla i sig även 2015 i Stockholm.
– Jag tror att vi kommer att se ett intressant och aktivt år vad gäller noteringar.

Ett skäl till att många bolag noteras i Stockholm när det går bra på börsen är den lilla aktielistan First North som kan fungera som en genväg in på börsen för små växande bolag som behöver kapital.

– Fyra till fem bolag per år flyttar från First North till huvudlistan, man kan först växa in i börsrollen och sedan gå in på huvudlistan, säger Kostyal.

Men risken är också högre på First North. Flera av bolagen som noterats där har sjunkit kraftigt under året.

På Stockholmsbörsens huvudlistor finns det egentligen bara ett bottennapp bland de nya bolagen. Medicinteknikbolaget Bactiguard har fått sitt värde halverat sedan introduktionen i somras.

Årets sämsta börsintroduktion alla kategorier gjordes på Köpenhamnsbörsen. Oljehandelsbolaget OW Bunker gick i konkurs lite drygt ett halvår efter att det noterats.

– Det har varit en hemsk period, alla besvikna aktieägare och alla medarbetare, säger Tor Krusell som är informationschef på riskkapitalbolaget Altor som var huvudägare i OW Bunker.

Tror du att alla riskkapitalbolag fläckats ned av det här?
– Det finns riskkapitalbolag som sedan det här hände har satt bolag på börsen och som gått väldigt bra, så att såvitt vi kan se i dag har det inte fått den inverkan, säger Krusell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".