Irakiska shiitiska soldater på väg mot fronten för att strida mot IS. Foto: Hadi Mizban/TT
1 av 3
Irakiska shiitiska soldater på väg mot fronten för att strida mot IS. Foto: Hadi Mizban/TT
Inflytelserika sunniledare på presskonferens i Erbil. Foto: Katja Magnusson.
2 av 3
Inflytelserika sunniledare på presskonferens i Erbil. Foto: Katja Magnusson.
Plakat för shiamiliser i Bagdad. Foto: Katja Magnusson.
3 av 3
Plakat för shiamiliser i Bagdad. Foto: Katja Magnusson.

Sunnimuslimer förföljs i Irak

Motsättningarna mellan shia- och sunnimuslimer i Irak har förvärrats i samband med kriget mot den sunnitiska extremistgruppen IS framfart. Shiamuslimer dominerar regeringen i Irak och shiamuslimska miliser är en viktig faktor i kriget mot IS. Men samtidigt anklagas shiamiliserna för kidnappningar och mord på civila sunnimuslimer, som beskylls för att stödja IS.

– Det blev fler shiamiliser i vår stad och de började hota sunnimuslimerna och många flydde, berättar kvinnoaktivisten Rana som egentligen heter något annat.
Hon kommer från Diyalaprovinsen i östra Irak. Där har extremisterna i IS stridit mot den irakiska armén som backas upp av hårdföra shiamiliser.

– Shiamiliserna kidnappar och dödar sunnimuslimer och anklagar dem för att stödja IS, säger Rana, kropparna kastas sen i floden i Diayala.

Också människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch beskriver en allvarlig upptrappning av sekteristiskt våld, där regeringsstödda shiamiliser utför hämndaktioner mot civila sunnimuslimer.

Ett möte för Iraks mest inflytelserika sunniledare inleds med den irakiska nationalsången, men av säkerhetsskäl har ledarna samlats i Erbil i irakiska Kurdistan. Målet med konferensen är att få sunnimuslimerna att bekämpa IS. Adnan al-Dulaimi är en välkänd sunnipolitiker:

– Shiamiliserna är farligare än IS, säger Adnan al-Dulaimi, de attackerar sunnimuslimer i alla regioner som de befriat från IS, fortsätter veteranpolitikern.

Sunnigrupper som tagit upp vapen mot IS har lidit stora förluster, flera hundra män från den mäktiga klanen Albu Nimr i Anbar i västra Irak har dödats av IS. En av klanens högsta ledare är Naeem Al-Gaoud:

– Sunnimuslimerna är redo att strida mot IS och terroristerna, men regeringen ger oss inte tillräckligt med vapen, säger klanledaren Naeem al-Gaoud. Vi drev ut al-Qaida från Anbar 2005 och 2006, men nu har regeringen övergett oss, säger sunniledaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".