Kubas president Raúl Castro skakar hand med Venezuelas ledare Nicolas Maduro. Foto: Ismael Francisco/TT
Kubas president Raúl Castro skakar hand med Venezuelas ledare Nicolas Maduro. Foto: Ismael Francisco/TT

Venezuelas relation till Kuba förändras

Efter förra veckans besked om att USA och Kuba återupprättar sina diplomatiska förbindelser börjar det nu läcka ut detaljer kring förhandlingarna mellan de båda länderna, rapporterar Sveriges Radios Latinamerika-korrespondent.

Förhandlingarna ska ha pågått i över ett år och på Kuba tror många analytiker att orsaken till närmandet mellan länderna beror på Venezuelas ekonomiska problem.

Venezuela har under det senaste decenniet gett Kuba omfattande ekonomiskt stöd.

– Det ekonomiska läget i Venezuela är redan dystert och nu när oljepriset har gått ner blir det ännu svårare, säger Martha Beatriz Roque, ekonom och förgrundsfigur inom den kubanska oppositionen. Kuba är beroende av Venezuela, vi får inkomsterna från försäljningen av 92 000 fat venezolansk olja om dagen, säger Martha Beatriz Roque.

De senaste månaderna har oljepriset sjunkit. För Venezuela, som hade grova ekonomiska problem redan tidigare, kan det innebära att man inte längre kan vara lika generös med sina fattiga grannländer på kontinenten.

Även om Venezuelas president Maduro inte har sagt något offentligt så misstänker många kubaner att det ekonomiska stödet kan komma att dras in. Inte bara oppositionen utan också regeringstrogna analytiker misstänker att det är en del av anledningen till närmandet mellan Kuba och USA.

Förhandlingarna om att återupprätta diplomatiska förbindelser ska ha hållits i hemlighet i ett år, och ska nu fortsätta öppet. Ett av ämnena som diskuteras är amerikanska investeringsmöjligheter på Kuba, vilket skulle kunna ge ökade inkomster till ön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".