Näringslivet och fackförbunden hoppas kunna ta i hand om framtidens arbetsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Näringslivet och fackförbunden hoppas kunna ta i hand om framtidens arbetsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Parterna förhandlar om arbetsrätten

"Viktigt att vi har en grundläggande stabilitet."
3:50 min

I lördags sa förre moderate finansministern Anders Borg att det är dags för politiska beslut om ändrade turordningsregler på arbetsmarknaden. Men Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren vill att politikerna lugnar sig.

– Vill vi ha en modell där arbetsmarknadens parter ska hålla i de här frågorna, så ska man ha ett långt tålamod med vårt arbete med att försöka hitta överenskommelser, säger Christer Ågren.

Lagen om anställningsskydd, LAS, säger att i samband med neddragningar ska den som varit anställd längst på företaget stanna kvar. Undantag kan göras för två personer på företag med max 10 anställda. Dessutom kan parterna lokalt enas om andra turordningsregler och indelning av personalen i olika turordningskretsar. Men de här reglerna ger inte tillräcklig flexibilitet, anser arbetsgivarna, som vill att det ska vara kompetens, inte anställningstid, som avgör vem som får stanna och vem som tvingas gå.

Privattjänstemännen i PTK har länge fört förhandlingar på det här området, och ordföranden i PTK:s förhandlingschefsgrupp, Niklas Hjert, håller i princip med arbetsgivarsidan om att definitionen av anställningstrygghet behöver förnyas.

– Vi tror ju att trygggheten på dagens arbetsmarknad, och i synnerhet morgondagens arbetsmarknad, allt mer handlar om vilken kompetens man har. Och att alla tjänstemän, som är de vi förhandlar för, får tillgång till ordentlig kompetensutveckling, så att man innan neddragningar kan vara bättre rustad att söka sig vidare på arbetsmarknaden, säger han.

Statens, eller regeringens roll, är att stödja förhandlingsarbetet mellan parterna genom att exempelvis lägga förslag om utbildningsinsatser, anser Niklas Hjert.

– Det finns egentligen bara en väg att lösa det här och det är att parterna förhandlar sig fram till en lösning, med stöd av statsmakten vad gäller möjligheten till utbildning. Men skulle statsmakten försöka lösa de här frågorna lagstiftningsvägen, så tror jag att risken är väldigt stor att man slår sönder ett väldigt väl fungerande system, säger han.

Det är också viktigt att de politiska beslut som behövs för att ge stabilitet åt kollektivavtal om turordningsregler är brett förankrade, över blockgränsen. Annars riskerar vi att hamna i ping-pong-politik, anser Christer Ågren på Svenskt Näringsliv.

– För arbetsmarknadens parter är det viktigt att vi har en grundläggande stabilitet på arbetsmarknaden och en grundläggande stabilitet får vi framför allt om vi är överens och inte om vi i olika situationer, var och en för sig, lutar oss på en regering av olika färger, och som ändrar regelverket fram och tillbaka, beroende på vem som råkar sitta på makten vid ett visst tillfälle. Det skulle vara en ren pingpongpolitik, säger han.

PTK och Svenskt Näringsliv har kommit långt i sina förhandlingar om nytt innehåll i anställningstryggheten, och bort från dagens turordningsregler. För LO verkar det gå trögare och där vill ingen kommentera läget i förhandlingarna, bara att man enats med arbetsgivarsidan om att utreda tillämpningen av visstidsanställning. Men motparten, Svenskt Näringsliv, är säker på att det finns ett intresse även hos LO för dessa frågor. Christer Ågren igen.

– Även LO vill ha förhandlingar som handlar om samma saker som PTK-förhandlingen handlar om, men också om anställningsformerna på arbetsmarknaden och är väl medvetna om att då ligger det något i vår vågskål som rör hur företagen ska kunna säkra att man får behålla rätt kompetens när man drar ner. Och att det finns en köp- och säljsituation där, säger Christer Ågren.

Hur pass akut är det att ändra turordningsreglerna, tycker du?

– Det är en viktig fråga. Den är en av våra största prioriteringar som vi har när det gäller arbetsgivarfrågor i näringslivet, säger Christer Ågren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".