FN:s säkerhetsråd tar normalt inte upp frågor om mänskliga rättigheter. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
FN:s säkerhetsråd tar normalt inte upp frågor om mänskliga rättigheter. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Historiskt maratonmöte i FN om Nordkorea

Samtidigt låg internet nere i Nordkorea
2:31 min

I New York har FN:s säkerhetsråd skrivit historia genom att ta upp den humanitära situationen i Nordkorea i ett särskilt möte. Situationen i Nordkorea bedöms som så extrem att den hotar stabiliteten även i omvärlden.

Säkerhetsrådet tar normalt inte upp frågor om mänskliga rättigheter, utan enbart frågor om internationell säkerhet.

Mötet ägde rum trots öppet motstånd från de permanenta rådsmedlemmarna Kina och Ryssland, och efter den rapport om förhållandena i Nordkorea som lett till krav på att Nordkoreas ledare ställs inför Internationella Brottmålsdomstolen, ICC, i Haag.

– Vi kan inte läsa innehållet i rapporten utan att våra hjärtan brister, och vi kan inte lyssna till avhopparnas berättelser utan att falla i gråt.

Sydkoreas FN-ambassadör Oh Joon blev i slutet av sitt anförande i säkerhetsrådet mycket känslosam när han ville förklara hur extra starkt det nordkoreanska folkets öde berör grannarna och i många fall släktingarna i syd.

Men han och sydkoreanerna är långt ifrån ensamma om att ha skakats av det som kom fram i den rapport om förtrycket i Nordkorea som släpptes i februari, och som spred fasansfulla detaljer över världen.

Redan då krävde den särskilda FN-kommissionen bakom rapporten om det som kallas "exceptionella brott mot mänskligheten", att de ansvariga i Nordkorea ska ställas inför rätta inför ICC.

Sedan dess har FN-kvarnarna målmedvetet malt, och i förra veckan röstade generalförsamlingen med överväldigande majoritet ja till att begära att säkerhetsrådet överväger rättsliga åtgärder mot Nordkoreas ledare.

Nordkoreas allierade i säkerhetsrådet, Kina, motsatte sig tillsammans med Ryssland att frågan om mänskliga rättigheter alls skulle tas upp i rådet.

Nigeria och Tchad la ner sina röster, men elva av de 15 medlemmarna röstade för en diskussion och så blev det alltså.

Kvällens säkerhetsrådsmöte blev mest en maraton av fortsatt förfärat fördömande av det som kallats "brott mot mänskligheten utan samtida motstycke", med fler gräsliga detaljer ur FN-rapporten.

USA:s FN-ambassadör Samantha Power valde att citera en lägervakt som vittnade om hur ett barn som fötts av en av lägrens många våldtagna kvinnor gavs till fånglägerchefernas hundar.

Säkerhetsrådet gick under det två timmar långa mötet inte till röstning i frågan om Kim Jong-Un med flera i Nordkorea ska bli föremål för internationell rättsskipning via ICC.

Om och när en omröstning sker, är utsikterna i stort sett lika med noll, eftersom Kina garanterat kommer att lägga in sitt veto.

Precis samtidigt som säkerhetsrådet satt i sitt historiska möte kom rapporter om att den internettrafik som trots allt finns till och från Nordkorea låg helt nere.

Det blev direkt spekulationer om det var USA som låg bakom avbrottet, eftersom president Obama utlovat hämnd för den nätattack mot filmbolaget Sonys amerikanska servrar som Nordkorea sägs ha genomfört och som fått stora konsekvenser här i USA.

Vita huset och Pentagon har hittills varken bekräftat eller dementerat inblandning i det nordkoreanska nätavbrottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".