Sara och Emma på väg ner för en backe i  Lomma när stormen Sven ersattes med snö vintern 2013. Foto: Johan Nilsson/TT
Vill du ha snögaranti är det i Norrland du måste vara på julafton. Foto: Johan Nilsson/TT

Här blir det snö på julafton

Vill du ha en garanterat vit jul är det i de norra delarna av Sverige du ska vara. Men även söderut kan det komma lite snö på sina ställen.

Direkt: Trafikverket varnar för julhalkan

– I dag har vi ett snöfallsområde som ligger över mellersta Norrland. Det blir stundtals ganska ymnigt, vilket dels ger ett fint snötäcke, men det kan också göra att det blir besvärligt på vägarna, särskilt som det kan vara lite vind också, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för intensivt snöfall i kväll och i natt vid Ångermanlandskusten, som i kombination med frisk vind medför drivbildning. Fram till eftermiddagen på julafton kan det lokalt komma 20-30 centimeter snö i Västernorrland.

Snön i mellersta Norrland – från Medelpad och Jämtland upp över Västerbottens län och södra Lappland – kommer att ligga kvar över julafton. Även längre norrut blir julafton kall med klart vinterväder och temperaturer på omkring 20 minusgrader.

I de södra delarna av landet väntas till en början betydligt mildare väder på julafton. Götaland får under dagen plusgrader, upp till 6 eller 7 grader i Skåne, men under julaftons eftermiddag faller temperaturerna riktigt snabbt, vilket kan ge ett besvärligt läge på vägarna, säger SMHI:s Sofia Söderberg.

– Det milda vädret ger lite regn och det finns stor risk att det fryser till under eftermiddagen och kvällen. Det kan övergå i snöfall över de norra delarna av Götaland under julaftons eftermiddag och kväll och under natten mot juldagen väntas det bli åtminstone ett par minusgrader på de flesta platserna i Götaland.

Även julfirare i Mellansverige kan räkna med en vit jul på sina ställen. Snöfallet över mellersta Norrland rör sig från eftermiddagen på julafton över sydligaste Norrlandskusten, Upplandskusten och Roslagskusten och det väntas kraftig vind ute vid vattnet.

– Det kan generera snöbyar in över de områdena, vilket kan bli besvärligt om man ska ut och köra.

Temperaturen över Stockholmsområdet passerar noll grader från julaftons morgon och under dagen sveper nederbördsområdet förbi, vilket till en början ger blötsnö som sedan övergår till snö. 

– I de östra delarna av Svealand kan det lägga sig lite på gräsmattor, säger Sofia Söderberg.

Under juldagen drar det mesta av nederbörden bort och under dagtid får större delen av Sverige klart till halvklart väder och minusgrader i hela landet – från 2-5 minus i Götaland och 15-25 minus i norra Norrland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".