Stefan Löfven, vinnare i Novus undersökning Svensk väljaropinion för december månad 2014. Foto: TT / Sveriges Radio
Stefan Löfven blickar ut över siffrorna som gör gällande att hans parti går framåt med mer än två procentenheter jämfört med föregående månad. Foto: TT / Sveriges Radio

Novus: S går framåt i opinionen

Socialdemokraterna får över två procentenheter mer än i november, visar opinionsmätningen Svensk väljaropinion för december. Väljarna verkar ha uppskattat S-ledaren Stefan Löfvens agerande under den pågående politiska turbulensen, tror Mikael Giljam, statsvetare vid Göteborgs Universitet.

GRAFIK: Svensk Väljar­opinion, december 2014

– Jag tror att väljarna gillar att Stefan Löfven inte bara passivt såg på när Alliansen fick igenom sin budget. Han använde de maktmedel han har, han försökte få till stånd ett nyval, säger Giljam till Ekot.

2, 6 procentenheter är vad Socialdemokraterna går fram i opinionen i december. Avståndet mellan blocken växer också i denna mätning jämfört med november till 3,9 procentenheter.

Även Sverigedemokraterna går framåt. Partiet ökar med 1,4 procentenheter i mätningen Svensk väljaropinion som är den sammavägning av de stora opinionsinstutens mätningar som institutet Novus gör för Ekot.

Hos alliansen backar tre av partierna, Moderaterna, Centern och Folkpartiet. Kristdemokraterna går fram minimalt, men ligger med sina 3,8 procent under fyraprocentsspärren.

Men i dagens politiska läge är det mycket svårt att dra slutsatser från opinionsmättningar, menar Mikael Gilljam. Utgången i extravalet den 22 mars hänger i hög grad på i vilken utsträckning folk går till vallokalerna.

– Jag tror den stora jokern i de här mätningarna, som är nu och inför valet, är att vi inte vet var valdeltagandet kommer att hamna nånstans. Ett annat valdeltagande än vi hade i september gör att valet kan gå nästan hur som helst, säger han.

Ingen vet säkert, men sannolikt tjänar de rödgröna på ett högt valdeltagande och Alliansen på ett lågt.

För att få upp lusten att rösta måste Stefan Löfven höja valtemperaturen betydligt och utmåla inte bara Sverigedemokraterna utan även Alliansen som huvudfiender. Men ett sådant agerande kan skapa problem efter valet.

– Paradoxen blir ju att efter ett val så kanske Stefan Löfven ändå måste sträcka ut en hand till de som han i ännu större utsträckning än tidigare målat ut som huvudfiender. Så det är ingen lätt situation.

Feministiskt initiativ (FI) backar också, till 1,7 procent. De rösterna går nog i hög grad till de rödgröna, tror Miael Gilljam. Detta faktum, i kombination med att något av allianspartierna misslyckas, kan avgöra valutgången.

– Om FI försvinner och han får de rösterna, och ett av de borgerliga partierna halkar ur riksdagen, slinter på fyraprocentsspärren, så kanske vi till och med kan få en rödgrön majoritet i riksdagen, säger Giljam.

Det politiska läget är ovanligt komplicerat. Det gör det också ovanligt svårt att bedöma utgången av extravalet, menar Mikael Giljam:

– Jag tror att det här är precis hur svårbedömt som helst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".