Överlevande efter en jordbävning i västra Indien sträcker ut sin hand för att ta emot rent vatten. Över hälften av  EU:s bistånd går till länder som inte är fattiga. Foto: John Moore/Scanpix.
1 av 2
Foto: John Moore/Scanpix.
Sida halverar sitt stöd till Röda korset.
2 av 2
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Oro i världen leder till ökad biståndsvilja i Sverige

Svenskarnas vilja att hjälpa andra har inte varit så stor som nu sedan 1980-talet. Det visar biståndsmyndigheten Sidas årliga undersökning, som har genomförts av Statistiska centralbyrån, SCB.

– Det beror dels på att vi fortfarande har stora utmaningar i världen. Vi har haft år av kriser och katastrofer som påminner om hur situationen ser ut i världen. Vi har Ebola, krisen i Syrien och Sydsudan. Vi påminns också av behovet nu tio år efter tsunamin. Allt detta visar på behovet som finns för bistånd, säger Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Två av tre svenskar, 66 procent, vill behålla biståndet på nuvarande nivå eller öka det ytterligare. 16 procent vill minska biståndet. Enligt Sidas undersökning ökar också förtroendet för att "biståndet genomförs effektivt". Både FN, EU och ideella organisationer får höga betyg av de tillfrågade.

Charlotte Petri Gornitzka menar att biståndsviljan länge har varit stark i Sverige jämfört med många länder.

– Nu mer än på länge, detta är en uppåtgående trend, säger hon.

Charlotte Petri Gornitzka menar att förtroendet grundas i att folk har större kunskap i dag om situationen i världen och att folk ser ett positivt resultat av biståndet.

- Jag tror att folks engagemang kommer att öka och vi ser att folks förtroende för vår effektivitet också ökar. Det är skattepengar som går till biståndet som Sida gör. En ökad tilltro visar att vi gjort ett bättre jobb, säger Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".