På JD Stenqvist AB i småländska Nissafors tillverkas det papperskassar. 40 % av tillverkningen går på export. Inklippt: SEB:s chefekonom Robert Bergqvist. Foto: Björn Larsson Rosvall och Anders Wiklund/TT
Trög återhämtning för många av Europas länder påverkar Sveriges export negativt. Inklippt: SEB:s chefekonom Robert Bergqvist. Foto: Björn Larsson Rosvall och Anders Wiklund/TT

Svaga grannar hot mot Sveriges export

"Tre ekonomier i vår närhet viktiga"
1:23 min

Den ekonomiska utvecklingen i Storbritannien, Frankrike och Danmark visar på svag återhämtning. Sverige har i en rad år utvecklats betydligt bättre än de flesta andra europeiska länder, men Robert Bergqvist som är chefekonom på banken SEB, pekar på att utvecklingen i våra grannländer nu är så svag att den hotar Sveriges export.

– Tyvärr börjar bilden se lite sämre ut. Vi har tre ekonomier i vår närhet som är viktiga för den svenska exporten, säger Robert Bergqvist.

– Vi har Norge som nu drabbas av ett lägre oljepris, vi har Tyskland som drabbas både av ett svagt Europa och av den geopolitiska osäkerheten i Ryssland och vi har Finland som både har strukturella problem i sin industri och dessutom kopplingar till Ryssland, säger Robert Bergqvist.

Många av Europas länder dras fortfarande med stora statsskulder, det finns politisk osäkerhet och utvecklingen i Ryssland skapar osäkerhet bland företagen. Det här leder till en trög återhämtning för de flesta av Europas länder.

I dag kom siffror som visar att Storbritanniens samlande produktion, BNP, steg med 0,7 procent under årets tredje kvartal. Frankrikes ekonomi växte med 0,3 procent och den danska med 0,4 procent. Ingen av de siffrorna överraskade marknaden.

Robert Bergqvist pekar att den tyska ekonomin fortfarande inte lyfter och på att kurvorna i Italien fortfarande pekar nedåt. Men en av årets stora händelser i världsekonomin, oljeprisfallet, bör vara till fördel för tillväxten i världen och i Sverige, när man väger samman för- och nackdelar.

Det finns både positiva och negativa effekter. Den positiva är att hushållen får ökad köpkraft och det bör vara bra för tillväxten. Den negativa effekten är att oljeprisfallet leder till ökad politisk osäkerhet i många länder.

– Men när vi tittar in i 2015 tror jag ändå att det lägre oljepriset kommer att ge en tillväxtknuff framåt för världsekonomin, säger Robert Bergqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".