Vårdpersonal och en patient på akutmottagningen på Danderyds sjukhus. Foto: Bertil Ericson /TT sx95b9fd
Foto: Bertil Ericson/TT

Svenska patienter minst delaktiga i sin behandling

"Vården går ofta i försvarsställning"
2:01 min

Svenska patienter har lägst delaktighet i vården visar en internationell jämförelse. Trots att insatser gjorts för att patienter bättre ska kunna påverka sin behandling halkar Sverige efter jämförbara länder.

– Först och främst måste landstingen upp på banan att verkligen stötta medarbetare i att förstå vad patientlagen innebär och att man har rätt till att få information. Det ser väldigt illa ut i dag, säger Angelica Frithiof, bemötandeutbildare i Vårdanalys patientråd.

Svensk sjukvård har länge fått kritik för att inte vara tillräckligt patientcentrerad, men trots flera rapporter med liknande resultat går utvecklingen långsamt. Det visar en rapport från Myndigheten Vårdanalys om hur patienter i olika länder upplever kontakterna med vården, och vilken information de får för att kunna göra medvetna val. Svensk sjukvård får lägst resultat i jämförelsen med 11 länder som till exempel Storbritannien, Nederländerna och Schweiz.

– Har du synpunkter som kund på en vara eller en tjänst så är företaget ofta väldigt intresserade av kundsynpunkter för att förbättra och utveckla sin verksamhet. Detta ser vi inte alls på samma sätt i sjukvården, utan när du kommer med en synpunkt som patient går vården ofta i försvarsställning i stället för att tacka och vara transparent med sitt förbättringsarbete, säger Angelica Frithiof.

Vid årsskiftet träder den nya patientlagen i kraft som ska bidra till att öka patienternas delaktighet i vården. Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström vill satsa resurser på en mer patientcentrerad vård.

– Vårdpersonal ägnar alldeles för mycket tid åt administration i stället för att möta patienterna. I vår budget hade vi en så kallad professionsmiljard som skulle gå just till att frigöra tid så att vårdpersonal kunde ägna mer tid till sina patienter.

– Nu blir inte den av i och med att Alliansen tillsammans med Sverigdemokraterna röstade ner regeringens budget, men jag tror att det finns goda möjligheter att jobba med andra områden, bland annat ha fortsatt god dialog med patientorganisationer, men också se över styrsystemen inom vården så att bland annat de kroniskt sjuka inte hamnar i kläm för att man prioriterar patienter med lättare åkommor, säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".