Påve Franciskus stod för en riktig uppläxning under jultalet. Foto: Andreas Solaro/AP.
Foto: Andreas Solaro/AP.

Påven skällde ut sin personal i jultalet

"Signalerar ju en väldigt stark beslutsamhet"
2:30 min

Påvens årliga jultal till sin personal i Vatikanen blev en utskällning istället för en önskan om en god jul. Påve Franciskus skrädde inte orden när han sa att Kurian, den högsta administrativa ledningen i Katolska kyrkan, led av "andlig alzheimer" och bedrev en "skvallerterrorism".

Påve Franciskus räknade upp en lista på 15 brister som han ansåg att de 3 000 kardinalerna, biskoparna och prästerna, som ingår i Kurian, led av. Känsla av odödlighet, ryktesspridning, stenhårda hjärtan och stela nackar - allt som sammantaget blev en orkester som spelade falskt. Tystnaden i Kurian efter talet var total.

Sveriges förra ambassadör till Vatikanen, Ulla Gudmundsson, vet inte om talet skall kallas modigt eller dumdristigt. Men att det visar på Franciskus uttalade vilja att reformera Katolska kyrkan.

– Modigt var det ju utan tvekan, om det var dumdristigt återstår att se. Det signalerar ju en väldigt stark beslutsamhet att reformera Kurian.

Franciskus har ju själv aldrig ingått i Kurian, men det är en väsentlig maktfaktor?

– Det är det ju. Man kan förenklat kalla det kyrkans regeringskansli. En påve har ju i teorin absolut makt, men han behöver ju medhjälpare för att utöva den. Det finns stark kritik ute i den världsliga kyrkan, och jag tror att den kom fram väldigt tydligt i valet av Franciskus. Jag tror att han känner att han har ett tydligt mandat att reformera Kurian.

Påven har redan utsett åtta kardinaler, direkt underställda honom själv, och driver ett arbete att se över kvinnors roll, äktenskapet och homosexuella inom katolska kyrkan. Men påven behöver Kurians stöd, menar Ulla Gudmundsson.

– Problemet är ju att en påve behöver en fungerande förvaltning vid sin sida, han klarar sig ju inte utan den. Då kan man ju diskutera om det är klokt att offentligt avlossa en sådan här bredsida. Man kan ju föreställa sig att radiochefen gör det mot personalen, eller att utrikesministern skulle göra det, och föreställa sig känslan hos personalen.

– Jag har träffat många i Kurian som gör ett utomordentligt arbete, måste jag säga, och verkar vara väldigt trevliga personer. Så det är inte genomgående en rutten organisation, men den har klara dysfunktionella drag, säger Ulla Gudmundsson, Sveriges förre ambassadör i Vatikanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".