Olivier Rousseau chef för FRR, den franska AP-fonden, säger att det finns en efterfrågan på svenska aktier. Foto: SR
1 av 2
Olivier Rousseau chef för FRR, den franska AP-fonden, säger att det finns en efterfrågan på svenska aktier. Foto: SR
Jonas Jakobson, Nordic Equities, i ett samtal om svenska aktier. Foto: SR
2 av 2
Jonas Jakobson, Nordic Equities, i ett samtal om svenska aktier. Foto: SR

Politisk oro skrämmer investerare

"Marknaden gillar inte osäkerhet"
1:48 min

När svenska aktier marknadsförs i Europa finns en osäkerhet på grund av den politiska turbulensen. Investerare i Frankrike ser på Sveriges politiska situation med oro, trots att det finns en dragningskraft för europeiska aktier generellt.

– Just i dagsläget är det många som frågar om vår politiska situation, men generellt kan man säga att det är ett stort intresse för svenska aktier. Det är en liten utbildningsfas man håller på med att försöka förklara för franska placerare hur bra svenska aktier har gått i ett historiskt perspektiv, säger Jonas Jakobson på Nordic Equities.

Han får förklara att det finns en stor ansvarkänsla i Sverige för att exportföretagen ska gå bra, eftersom det är så viktigt för hela ekonomin.

Under ett svenskt julbord på Cercle Suédois, en svensk klubb i Paris, diskuterar svenskar och fransmän svenska aktier. Francois Donnedieu de Vabres representerar flera privata fonder i Frankrike. Han tror mycket på medelstora svenska bolag, men är orolig över det politiska läget.

– Jag är inte lika optimistisk om utvecklingen i Sverige. Marknaderna gillar inte osäkerhet, säger han.

Han tror inte att extravalet i mars kommer att kunna eliminera de högerextrema.

Stora investerare tittar på europeiska aktier generellt, säger Olivier Rousseau som är chef för den franska AP-fonden, FRR, och har bott i Sverige.

Norden är bara en del. Han tror inte att svenska aktier väljs bort nu. Rousseau beskriver hur FRR har en grupp som investerar i små bolag i Europa, som i Sverige.

– Våra förvaltare tycker jättemycket om de svenska aktierna och de har en stor del i Norden, säger Olivier Rousseau.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".