Foto: Ahn Young-joon/AP.
Foto: Ahn Young-joon/AP.

Sydkorea skärper säkerheten efter hackerattacken

David Carlqvist rapporterar
2:00 min

Sydkorea har bett USA om hjälp med att utreda ett cyberangrepp mot kärnkraftverk i landet. Misstankar finns om att det är Nordkorea som ligger bakom angreppet, även om inga direkta bevis för att så är fallet ännu presenterats.

Sydkorea har nu förstärkt säkerheten för kärnkraftsindustrins datornätverk. Detta sker efter att landets president bekräftat att ett antal allvarliga datorintrång skett och att viktig information ska ha stulits.

Tidigare har företaget KHNP, som driver Sydkoreas 23 kärnkraftsreaktorer, sagt att det utsatts för en hackerattack. Misstankarna riktades genast mot Nordkorea, som anklagas för att även ligga bakom hackerattacken mot filmföretaget Sony i USA nyligen.

Det har ännu inte presenterats några bevis för att det verkligen är Nordkorea som ligger bakom angreppet mot kärnkraftsföretaget. Men Sydkorea har tidigare anklagat Nordkorea för att ligga bakom flera cyberangrepp mot banker och medieföretag i Sydkorea.

Sydkorea och Nordkorea befinner sig officiellt fortfarande i krig. Efter Koreakriget slöts inget fredsavtal, utan endast en vapenvila. Under de sex decennier som har gått sedan vapenvilan slöts har de båda länderna varit inblandade i flera begränsade sammandrabbningar i gränsområdena. Nordkorea har vid ett flertal tillfällen beskjutit Sydkorea med artilleri.

Och det verkar som att en ny front, på internet, nu håller på att öppnas upp i konflikten. Alla angrepp den senaste tiden tyder på att Nordkorea har byggt upp en kapacitet för cyberkrigföring som många tidigare trodde att det eftersatta landet inte var kapabelt till.

Det är svårt för till exempel USA eller Sydkorea att slå tillbaka mot Nordkorea med samma medel. Det finns bara runt tusen IP-adresser i Nordkorea. I till exempel Sverige finns det runt 30 miljoner sådana adresser. De flesta i Nordkorea har inte en aning om vad internet är. Det finns däremot ett nationellt internet i Nordkorea, ett slags intranät, som är stängt för omvärlden. Men de flesta har inte ens tillgång till det.

Det här intranätet stängdes ned helt det senaste dygnet. Vissa spekulerar i att nedstängningen var ett resultat av ett angrepp från USA eller Sydkorea. Men det är även troligt att Nordkorea självt stängde ned nätet, eftersom FNs säkerhetsråd samtidigt höll ett möte om mänskliga rättigheter i Nordkorea, och regimen ville minimera risken för att information om det mötet nådde den nordkoreanska befolkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".