Tidiga insatser skulle kunna hejda växande konflikter mellan föräldrar, och gagna inte minst barnen, menar projektledaren på Allmäna barnhuset. Foto: TT
Barn går hand i hand med två vuxna. Foto: TT

Svårt hitta metoder för att undvika vårdnadstvister

"Jag tror att alla våra system är rejält pressade"
2:12 min

Antalet separationer som leder till vårdnadstvister blir allt fler och det verkar vara svårt att hitta sätt att hjälpa föräldrar att kunna lösa sina konflikter innan de hamnar i domstol. Det har gått fyra år sedan en statlig utredning föreslog så kallade separationsteam som bättre skulle kunna hjälpa föräldrar i svåra konflikter, ändå finns det inga sådana ännu.

På stiftelsen Allmänna barnhuset arbetar man sedan i höstas med att få igång en försöksverksamhet där föräldrar ska kunna få hjälp tidigt och på flera olika sätt. Ännu så länge har inga kommuner förbundit sig att vara med. 

Ylva Söderlind Göthner, projektledare och handläggare på Allmänna barnhuset, betonar att tidiga insatser skulle kunna hejda konflikter att växa mellan föräldrar. 

Detta är något som inte minst skulle gagna barnen. Enligt Söderlind Göthner vet man att barn inte mår bra av att föräldrarna befinner sig i långvariga konflikter.

– Jag tänker att människor ofta själva vet vad de behöver hjälp med och att man inte alltid ska behöva kvalificera sig genom myndighetsutredningar för att få den hjälpen. Den ska vara mer tillgänglig.

I dag kan ett par i en separation få hjälp genom samarbetssamtal hos familjerätten. Men hos dem med djupa konflikter behövs inte sällan mer hjälp - kanske exempelvis hos vuxenpsykiatrin eller hos Socialtjänstens missbruksenhet.

Men att få den typen av hjälp på grund av en separation är svårt idag. På Allmänna barnhuset vill man testa det som kallas för samverkansteam, som ska samarbeta för att tidigt kunna ge rätt stöd i en kris och därmed hejda en galopperande konflikt.

För detta har Allmäna barnhuset fått pengar av förra regeringen. I fem kommuner ska det här testas under de närmaste åren, men än så länge har inga kommuner skrivit på något avtal.

Det förvånar inte Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och landsting. Tidiga insatser är bra, säger hon, men hon tror inte att kommunerna mäktar med fler åtaganden just nu:

– Jag tror att alla våra system, både socialtjänsten och hälso- och sjukvården, är rejält pressade och därför måste vi nog fundera på vad vi lägger på för nya uppgifter och vad det är vi måste prioritera.

I en tid när orosanmälningar om barn som far illa läggs på hög hos Socialtjänsten, är det snarare frivilliga krafter som måste till för att hjälpa konfliktfyllda familjer i separation:

– Vi sparar de här offentliga insatserna till de barn och familjer som verkligen behöver det och det vi kan lösa på egen hand bör vi ta ansvar för som vuxna, att vi kanske då får hjälpa varandra i vissa lägen.

Men Ylva Söderlind Göthner på Allmänna barnhuset hoppas att några kommuner ändå kommer att vilja testa andra arbetssätt om än i liten skala. För som det är nu trappas konflikten ofta upp än mer om den till slut leder till en vårdnadstvist i domstol:

– Vi vet att konflikterna inte tar slut med en domstolsprocess. Det blir nya stämningsansökningar,nya utredningar, nya anmälningar till Socialtjänsten. Då kan man konstatera att vi inte är bra på att hjälpa de här barnen och föräldrarna vidare. Det behöver vi bli bättre på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".