Äldre man vid dator. Foto: TT
Mannen på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: TT

Lägre a-kassa efter råd om sparande

"Min ersättning sänktes till 128 kronor per dag"
1:53 min

Ett vanligt råd som personer som snart ska fylla 61 år får är att ta ut en del av pensionen och investera pengarna. Ekot berättade i höstas att det är en riskabel väg. Gunnar Nordin följde ett sådant råd. Men när han senare ville ha ersättning från a-kassan fick han en kalldusch.

– När jag sedan ansöker om ersättning från a-kassa får jag besked från a-kassan att jag inte får full ersättning bara därför att jag har börjat ta ut pension som a-kassan ansåg vara inkomst. Min ersättning sänktes till 128 kronor per dag. Det kan man inte leva på, säger Gunnar Nordin.

Kraftigt sänkt arbetslöshetsersättning, det blev resultatet för Gunnar Nordin. Bakgrunden är att när han skulle fylla 61 år blev han kontaktad av en försäkringsförmedlare som gav honom rådet att ta ut en del av den allmänna pensionen och placera pengarna i en kapitalförsäkring hos Folksam.

Gunnar Nordin följde rådet. Men därefter blev han sjuk under lång tid. Han förlorade jobbet och när han ansökte om ersättning från a-kassan fick han alltså nöja sig med 128 kronor om dagen. Då blev han tvungen att använda sparkapitalet.

– Jag blev tvungen att ta ut de pengar som jag hade samlat i kapitalförsäkringen hos Folksam, för att ha mat för dagen. Jag hade kommit upp i 112000 kronor. Det var de pengar som jag hade att leva på eftersom jag bara fick 128 kronor om dagen, säger Gunnar Nordin.

Gunnar Nordin säger att försäkringsförmedlaren aldrig nämnde att hans a-kassa skulle sänkas när han tog ut en del av pensionen redan när han var 61 år. Han är missnöjd med den rådgivning som han fick.

– Jag tycker att den var långt ifrån fullständig, säger Gunnar Nordin.

Den aktuelle försäkringsförmedlaren vill inte träffa Ekot för en intervju. Per Andelius chef för försäkringsförmedlarnas organisation, SFM. Han säger att en försäkringsförmedlare som ger dåliga råd kan bli ersättningsskyldig.

– När det gäller pensionen kan det finnas utrymme för olika slags råd. Men alla råd ska ha som utgångspunkt att de ska gagna kunden. Om de här råden har varit av ett sådant slag att de inte gör det, då är det förmodligen en ansvarssituation. Då har förmedlaren ett ansvar för den skada som kunden har drabbats av och skyldighet att ersätta den skadan, säger Per Andelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".