Ukraina vill gå med i Nato

Rysslands svar: "Kontraproduktivt"
1:33 min

Ukrainas parlament har i dag med en förkrossande majoritet röstat för att överge landets status som alliansfritt och istället uttala en vilja att gå med i försvarsalliansen Nato. Det är en viljeinriktning som Ryssland kraftfullt motsätter sig.

Att Ukraina en dag skulle kunna bli medlem av EU har av Ryssland setts som en obehaglig tanke. Men tanken att Ukraina skulle kunna bli medlem av Nato är snarare en mardröm.

I parlamentsomröstningen i Kiev i dag röstade 303 ledamöter för att avskaffa statusen som alliansfritt och istället verka för ett Nato-medlemskap. Bara åtta ledamöter ville behålla den alliansfria statusen som infördes 2010 efter påtryckningar från Ryssland.

Svaret kom snabbt från grannen i öster där Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov fördömde beslutet som "kontraproduktivt". Det är ett beslut som bara skulle öka spänningarna som redan råder mellan länderna, hette det.

Efter Rysslands annektering av Krim-halvön och de pågående striderna i östra Ukraina har EU infört sanktioner mot Ryssland. Men det troliga är att EU också motsätter sig ett snart medlemskap i Nato för Ukraina.

Det skulle bara öka spänningarna anser även EU eftersom Ryssland länge klagat över att Nato håller på att expandera ända fram till Rysslands gränser genom Baltikums Nato-medlemskap.

Att Ukraina då också skulle bli Nato-medlem ses som ett direkt hot mot Rysslands nationella säkerhet.

Så det enda som troligen kommer att ske i närtid är att Ukraina nu klart uttalat att landet hellre vill tillhöra väst än öst. Och att ännu en kil drivits in i relationen till Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".