Forsmarks kärnkraftverk tillhör den industri som bör känna oro för cyberattacker, menar säkerhetsexperten Tomas Djurling. Foto: TT
Forsmarks kärnkraftverk tillhör den industri som bör känna oro för cyberattacker, menar säkerhetsexperten Tomas Djurling. Foto: TT

Expert: Så hotas kärnkraften av cyberangrepp

"Bara fantasin kan sätta gränsen för vad som kan hända"
2:13 min

Cyberangrepp mot kränkraftverk och andra känsliga anläggningar har blivit ett allt större hot de senaste åren. Det säger svenska Strålsäkerhetsmyndigheten och andra experter.

-- Det är bara en tidsfråga innan någon på allvar kommer att försöka, och är de för dåligt skyddade kommer de att lyckas, säger Tomas Djurling som arbetat 17 år på Försvarets Radioanstalt, FRA.

Borde vi vara oroliga?

– Det tycker jag, och jag skulle inte vara ett dugg förvånad om man hittar ett antal kärnkraftverk runt om i världen som är direkt uppkopplade mot nätet. Det är bara fantasin som kan sätta gränsen för vad som kan hända, säger Djurling.

En stor del av världens stater har kompetensen för att hacka sig in på ett kärnkraftverk med dålig it-säkerhet.

På nätet finns också ett hundratal terroristorganisationer som är potentiella hot, säger Tomas Djurling, som i dag är säkerhetsexpert på konsultbolaget Trusec. Han ser att cyberangreppen ökar överallt i samhället.

– Det senaste året har det varit en lång rad mycket allvarliga attacker över hela världen, det är fler som försöker, det är fler som vill och det är fler som kommer lyckas, säger Djurling.

Men det finns få exempel på att kärnkraftverk faktiskt blivit angripna. Det främsta är från 2010 då den iranska regeringen berättade att datorer på kärnkraftverket i Bushehr angripits med ett spionprogram. Fortfarande misstänks USA ligga bakom.

Men att svenska kärnkraftsreaktorer skulle drabbas av ett cyberangrepp utesluter Strålsäkerhetsmyndigheten. De viktigaste delarna av svenska kärnkraftverk är skyddade mot internet, säger Christer Sandström som är enhetschef på myndigheten.

– Jag håller det för ytterst osannolikt att man skulle kunna styra reaktorn från internet.

I svenska kärnkraftverk används så kallade datadioder för att skydda interna datasystem mot angrepp från internet. Det är oftast en metod att lita på, säger säkerhetsexperten Thomas Djurling.

– Då klarar man sig under förutsättningen att diodlösningen är korrekt installerad och att det inte finns några andra vägar runt, säger Djurling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".