Flygsäkerheten ifrågasätts i USA efter vapensmuggling på inrikesflyg. Foto: Uwe Anspach/TT
Flygsäkerheten ifrågasätts i USA efter vapensmuggling på inrikesflyg. Foto: Uwe Anspach/TT

Vapensmuggling på passagerarflyg i USA

Agneta Furvik rapporterar
2:09 min

USA skakas av en ny säkerhetsskandal inom flygtrafiken som avslöjat sådana brister att den ansvarige åklagaren talar om stora brister i skyddet mot terroristattacker. Under minst fem år har flera personer kunnat frakta hundratals vapen och ammunition i sitt handbagage ombord på reguljära inrikesflyg.

Vapensmugglingen har kunnat ske trots all de kontroller som görs på USA:s flygplatser som följd av attackerna den 11 september 2001. 

– Hela den här historien visar på ett verkligt hot när det gäller terrorism, sa New York-åklagaren Kenneth Thompson, som egentligen, och i första hand, utrett en omfattande illegal vapenhandel som pågått i flera år.

Vapnen har sålts till kriminella i framför allt New York och figurerat i många dödsskjutningar, vilket förstås är illa nog.

Men allra värst är enligt åklagaren de blottor i skyddet mot terroristattacker i den amerikanska flygtrafiken som kommit fram i och med vapenbrottsutredningen.

En av de fem gripna har under minst fem års tid regelbundet flugit mellan Atlanta i Georgia och de olika flygplatserna här i New York - samtliga bland världens mest trafikerade.

I sitt handbagage har mannen fraktat sammanlagt hundratals skjutklara vapen, dessutom ammunition. Så sent som i november hade han en AK-47:a i väskan under stolen framför sig. 

Vapensmugglaren har helt problemfritt kunnat runda alla säkerhetskontroller med hjälp av gamla utgångna passerkort från tidigare flygplatsanställda.

Inte en enda gång under årens lopp har säkerhetsansvariga kört hans väskor på bandet eller bett att få titta i hans handbagage.

Den man som försett den flygande vapenförsäljaren med hans varor har fram till det att han greps jobbat i bagagehanteringen på Atlantas flygplats.

Även han har i åratal kunnat röra sig fritt med mängder av vapen på flygplatsen, trots att alla flygplatsanställda enligt reglerna ska kontrolleras regelbundet.

Åklagare Thompson sa sig i natt vara chockerad över de säkerhetsbrister hans utredning avslöjat och konstaterade att om man så lätt kan få med sig vapen ombord, då är det lika lätt ta med sig en bomb.

Julafton är en av årets mest flygintensiva dagar i USA. Uppgifterna kommer därför alldeles extra olägligt och är också för många en påminnelse om de försök till attentat som gjordes just i jultid åren 2001 respektive 2009, då gärningsmännen hade med sig sprängladdningar ombord. I det ena fallet i sina underkläder och i det andra fallet i sina skor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".