Jordanien bekräftar att stridspilot är tillfångatagen

Oklart vad som orsakade kraschen
1:02 min

Extremistgruppen IS har tillfångatagit en jordansk stridspilot efter att ett plan från den USA-ledda koalitionen mot IS kraschat nära Raqqa i Syrien. Uppgifterna om vad som ligger bakom kraschen är motstridiga.

IS påstår att de skjutit ner planet, samma sak säger "Syriska människorättsobservatoriet som följer utvecklingen i Syrien. Det är första gången koalitionen mot IS förlorat ett av sina stridsplan sen i september. Men USA:s militär säger i ett uttalande att det finns bevis som pekar på att IS inte skjutit ner planet.

IS har spridit flera bilder på den jordanske piloten, det ser ut som att han blöder vid munnen och förs upp ur en sjö eller flod, han är omringad av beväpnade och militärklädda män från gruppen som själva kallar sig för "Islamiska staten".

Anhöriga till stridspiloten har bekräftat vem han är och den jordanska militären säger att "piloten har tagits tillfånga av IS och att Jordanien anser att IS och dess anhängare bär ansvaret för pilotens liv och säkerhet", skriver den statliga jordanska nyhetsbyrån Petra.

IS hävdar att de skjutit ner planet med en värmesökande luftvärnsmissil nära Raqqa i nordöstra Syrien. Om det stämmer är det första gången som terrorgruppen lyckats träffa och skjuta ner ett av den USA-ledda koalitionens plan sen flygattackerna inleddes i september.

Men Jordanien har inte bekräftat att planet skjutits ner och det är ännu oklart exakt varför planet störtade.

Jordanien, Saudiarabien, Qatar, Bahrain och Förenade Arabemiraten tillhör de arabländer som ingår i koalitionen mot IS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".