Tomas Tobé
Tomas Tobé, M. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Moderaterna om Socialdemokraternas ökning

Skillnaden mellan de politiska blocken ökade under december. Det visar den sammanvägning av de stora opinionsinstitutens mätningar som Novus gör för Ekot. De rödgröna partierna är nu 3,9 procentenheter större än Alliansen.

GRAFIK: Svensk väljaropinion, december 2014

Men Tomas Tobé, moderaternas valledare tycker att resultatet snarast visar på den stora osäkerheten hos väljarna.

– Det visar väl att det är ett ganska osäkert läge. Jag tror att många väljare noterar att den här regeringen har misslyckats med att leda Sverige.

Är det inte konstigt då, att den regering som har misslyckats med att leda Sverige, får ett ökat stöd?

– Det är framför allt förflyttningar mellan de rödgröna partierna. Sedan finns det också en trend som visar att moderaterna ligger över vårt valresultat.

Socialdemokraterna ökade med 2,6 procentenheter under december, visar Novus sammanställning, och har nu 31,3 procent. Under samma tid backade Miljöpartiet med 0,8 procentenheter till 6,8 procent och Vänsterpartiet med 0,7 procentenheter till 5,6 procent.

Inom Alliansen backade Moderaterna med en procentenhet till 24,8 procent, Centern med 0,3 procentenheter till 6 procent och Folkpartiet med 0,4 procentenheter till 5,2 procent. Bara Kristdemokraterna ökade något, 0,1 procentenhet, men ligger fortfarande under riksdagsspärren, med 3,8 procent.

Sverigedemokraterna ökade, enligt Novus sammanvägning med 1,4 procentenheter till 13,9 procent. Feministiskt initiativ tappade 0,7 procentenheter och ligger nu på 1,7 procent.

I dagens politiska läge är det mycket svårt att dra slutsatser utifrån opinionsmätningar, anser statsvetaren Mikael Gilljam vid Göteborgs universitet. Det avgörande blir valdeltagandet vid ett eventuellt extra val i mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".