Minsk, förhandlingar, Ukraina, Ryssland, vapenvila
Foto: TT

Förhandlingar om varaktig vapenvila i Ukraina

Kort sagt - ett misslyckande
1:07 min

Sent igår kväll avbröts de senaste förhandlingarna om att få en varaktig vapenvila i östra Ukraina utan att parterna lyckades komma överens om någonting. Det är nu oklart om det blir en ny förhandlingsomgång imorgon som tidigare var planerat.

Företrädare för Ukraina, Ryssland och de ryskstödda separatisterna samtalade under fem timmar. Men när mötet var slut sent på julaftonskvällen försvann de ukrainska och ryska representanterna utan att säga ett ord till massmedia.

En företrädare för separatisterna sa att förhandlingarna hade varit svåra och att ingen sida ruckat på sina positioner. Mötet som ägde rum i Vitrysslands huvudstad Minsk förefaller kort sagt ha varit ett misslyckande.

Tidigare var det tänkt att det skulle följas upp av ytterligare en förhandlingsomgång imorgon där man skulle underteckna en mer varaktig vapenvila men Vitryssland, som agerar som något slags medlare, säger att det för närvarande inte finns något datum för ett eventuellt nästa möte.

Vid samtalen igår diskuterades bland annat hur de stridande trupperna ska skiljas åt och frågan om fångutväxling, men uppenbarligen utan att några framsteg gjordes.

Vid ett tidigare möte i Minsk, i början av september, kom man överens om vapenvila men den har varit mycket bräcklig och mer än 1000 människor har dödats sedan dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".