En utomhustermometer visar 35 minusgrader. Foto: Velery Titievsky/Scanpix.

Nästan 40 minusgrader när kylan slog till

Nu är det minusgrader i hela Sverige. Årets köldrekord på minus 37 grader uppmättes i Gielas i Västerbottensfjällen och södra Skåne har fått snö.

– Nu har det verkligen blivit vinterväder i hela landet, säger meteorologen Lisa Frost.

På självaste julaftonskvällen började temperaturerna att krypa neråt och så småningom blev det minusgrader i hela vårt avlånga land. Det rätt blygsamma snötäcket lyckades också att breda ut sig.

Huvudstaden hör till de platser i södra halvan av Sverige som nu fått ett tunt snötäcke, liksom Malmö. Men i Göteborg är det fortfarande barmark.

För dem som knappt upplevt minusgrader den här vintern bet nog juldagens minusgrader extra i kinderna. Men Götalands lägsta uppmätta temperatur på minus 10,2 grader i Gårdsjö i Västergötland var ändå inget jämfört mot Norrlands lägsta, minus 37 i Gielas i Västerbottensfjällen.

Kallast i Svealand var det i Storbo i Dalarna med minus 30,2.

– Det ser ut som att det kommer att fortsätta att vara minusgrader i hela landet de kommande dagarna med undantag för någon enstaka plusgrad längst kusten, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

Juldagen blev också speciell för att solen sken över i stort sett hela Svealand och Götaland - utom i södra Skåne där det snöade. I Norrland var det mer blandat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".