svenskar tsunami
Svenskar i Khao Lak ett år efter tsunamin. Foto: Peter Wixström/TT

Ljus tänds för tsunamins offer

Tsunamins offer hedras under ceremoni
2:03 min

I dag  är det tio år sedan tsunamin. I Khao Lak på Thailands västkust hålls en officiell minnesceremoni för att hedra de fler än 500 svenskar som omkom.

För charterresenärerna Bo Carlson och Kerstin Sedebrant Carson är det självklart att vara med.

– Jag tycker det känns bra att man deltar när man är på plats, säger Kerstin och får medhåll av resenären Bo Carlson.

Den svenska ceremoin, som anordnas av svenska ambassaden, kommer att hållas på stranden nedanför ett av de få hotell i Khao Lak som stod kvar efter vågen.

Företrädare för regeringen och för Svenska Kyrkan kommer att delta och efter tal och musik avslutas ceremonin med en gemensam ljuständning, när mörkret fallit.  Och det är viktigt att kunna minnas tillsammans, säger Bo Carlson:

– Det är enda sättet att vi har den här typen av cermenoier, så att vi stannar upp och minns, säger han.

– Även Thailand håller  en stor minneshögtid i Khao Lak, men där är vi bybor inte välkomna, säger Ratchaneekorn Thongthip. Vi får inte plats och det är något som upprör många här, säger hon.

Det är inte viktigt om det är storlagna ceremonier eller inte, men när nu myndigheterna anordnar en stor minneshögtid, då ska vi bybor som vill komma kunna få göra det, säger Ratchaneekorn Thongthip.

Visst ska ambassadörer och andra högt uppsatta personer delta, men att stänga ute själva offren för tsunamin, det är fel, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".