Polis och demonstranter drabbar samman vid protester mot regeringen i Haiti. Foto:Dieu Nalio Chery/TT.
Demonstranter och polis drabbar samman i protester i Haiti.Foto:Dieu Nalio Chery/TT.

Politiska krisen i Haiti djupnar

Parlamentsval måste utlysas innan den 12 januari
1:20 min

Protester har pågått över hela Haiti i flera dagar, med krav på att president Michel Martelly avgår, rapporterar Sveriges Radios Latinamerika korrespondent.

Presidenten har nu utsett en temporär premiärminister för att blidka demonstranterna. De senaste veckorna har det varit konstanta gatuprotester i Port-au-Prince och andra städer runt om i Haiti.

Demonstranterna kräver att president Martelly avgår och att han utlyser det parlamentsval som försenats i flera år på grund av interna konflikter i Haitis kongress.

Parlamentsval måste utlysas innan den 12 januari på årsdagen för jordbävningen som ödelade Haiti för fem år sedan. Landet har inte hämtat sig sedan katastrofen som följdes av en koleraepidemi och politiska oroligheter.

President Martelly menar att det är oppositionspartier som organiserat protesterna och anklagar dem för att försöka skapa kaos. En oberoende medlingskommission rekommenderade presidenten att avskeda sin premiärminister, vilket han gjorde i veckan.

Temporär ersättare är den före detta hälsoministern som har gott rykte på grund av sin framgångsrika kamp mot koleraepidemin, men hon kan sitta kvar på posten i högst 30 dagar.

Om inte parlamentsval utlyses innan den 12 januari kommer kongressen upplösas, vilket ytterligare kommer förvärra den politiska krisen i Haiti - ett land med en lång och dyster tradition av auktoritära ledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".