Khao Lak, tio år efter tsunamin, Thailand
1 av 2
Foto: TT
Khao Lak, Thailand, Erik Stenberg Roos
2 av 2
Prästen Erik Stenberg Roos. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio

Inför minnesceremonin i Khao Lak

"Tankarna går till alla anhöriga"
1:26 min

I Khao Lak hålls idag en svensk ceremoni för och minnas de 543 svenskar som dog i flodvågskatastrofen för precis tio år sedan.

Elisabeth Triggway från Umeå har begett sig ner till stranden på förmiddagen, vid just den tidpunkt då vågen slog in. Hon har med sig en orkidéekrans och lägger den i ett hjärta hon ritat i sanden.

– Jag köpte den här orkidén i Bangkok för att ta hit för att hedra alla de som dog i tsunamin, det var ju väldigt många människor.

Klockan 10.26 i Khao Lak är det gråmulet, men solen försöker bryta sig igenom. Folk ligger i solstolar, joggar, blåser upp simpuffar till sina barn. Förmodligen är det precis som då, klockan 10.26 för tio år sedan. Då när den första vågen rullade in över Khao Lak.

– Mina tankar går till alla anhöriga. Det är svårt att tänka sig att det var så kraftfullt här när man ser den här stilla, vackra dagen. Havet är så blankt, tänk att det kunde hända något så fruktansvärt här.

Klockan 17 lokal tid startar den svenska minnesceremonin och prästen Erik Stenberg Roos är avslutningstalare. Han har just klivit av scenen där man haft generalrepetition inför eftermiddagen.

– Huvudbudskapet är att om man tillsammans delar en svår och tung smärta, så kan man hjälpas åt att ta sig igenom den. Ingen ska behöva bära smärtan efter tsunamin ensam, utan det finns hjälp att få.  Det är många starka känslor som är igång, men det känns som vi är ett gäng som tillsammans ska försöka göra det här värdigt och vackert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".