Den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu skakar hand med sin irakiske kollega Haider al-Abadi. Foto: TT.
Den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu skakar hand med sin irakiske kollega Haider al-Abadi. Foto: TT.

Irak och Turkiet samarbetar mot IS

"Turkiet och Irak delar ett gemensamt mål"
1:32 min

Irak och Turkiet lovar att samarbeta mer militärt för att stoppa extremistgruppen IS. Turkiet har fått kritik för att inte delta i frontlinjen mot IS. Men Iraks premiärminister hoppas nu på större turkiskt stöd.

– Det pågår förberedelser från våra bröder på den turkiska sidan för att förse oss med vapen, sa Iraks premiärminister Haidar al-Abadi på en presskonferens med hans turkiske motpart Ahmet Davutoglu i Ankara.

Turkiet tränar redan Peshmergastyrkor från irakiska Kurdistan. Davutoglu sa att Turkiet nu är berett att utöka stödet till Irak, men gick inte in på detaljer.

Att Iraks premiärminister besöker Turkiet är ett tecken på förbättrade relationer, den tidigare irakiska regeringen under Nuri al-Malikis ledning kritiserade Turkiet för att ha nära band med Kurdistans regionala regering i norr.

Regeringen i Bagdad har haft en lång konflikt med regeringen i irakiska Kurdistan om landets olja, men i december nåddes en överenskommelse.

Turkiet har fått kritik internationellt för att inte ha tagit en mer aktiv roll i kampen mot IS. Turkiet anser att USA och dess allierade måste bekämpa både extremisterna i IS och Bashar al-Assads regim i Syrien.

Turkiet har släppt igenom drygt 150 Peshmergasoldater från irakiska Kurdistan till den syriska gränsstaden Kobane, men kurdiska ledare har anklagat Turkiet för att se genom fingrarna då IS-krigare passerat gränsen. Turkiet förnekar allt stöd till IS.

– Turkiet och Irak delar ett gemensamt mål att bekämpa alla terroristorganisationer i regionen, inklusive IS och den kurdiska gerillan PKK sa Turkiets premiärminister på presskonferensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".