Anhöriga och vänner till de som omkom sitter på stranden i Khao Lak och tar del av minnestunden. Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio.
Foto: Karin Wickström/Sveriges Radio.

Stort intresse för svensk minnesstund i Khao Lak

2:01 min

Under förmiddagen, svensk tid, hölls en svensk minnesceremoni på stranden i Khao Lak för att hedra och minnas offren för flodvågskatastrofen för tio år sedan. Vår utsända Karin Wickström träffade Kristianstadsbon Jane Molin strax före ceremonin började.

Jane Molin fick svåra skador av tsunamin men överlevde och i dag är hon tillbaka på stranden för att minnas, och det är med blandade känslor hon är där.  

– Jag kommer att bli berörd. Det är inte ofta jag blir det, för det är ju så att när man varit med om mycket så har man inte så mycket tårar kvar. Jag tror det blir en fin tillställning även om det regnar lite, det gör ingenting.

– Det är bra att kunna närvara här för jag är ju en av dem som varit med. Det är inte bara de som har mist någon, utan jag har även varit med och överlevt.  Jag är redo för detta och jag tycker att det är ett fint initiativ och jag hoppas att svenska samhället har tagit lärdom av detta om det händer något igen.

– Det är viktigt för oss som har varit med, säger Jane Molin.

Sveriges ambassadör i Thailand Klas Molin, som står som värd, berättar om det stora intresset från överlevande och anhöriga inför ceremoni.

– Vi märker ju hur stort intresset är från de anhöriga. Det här är ju en händelse som är i det närmaste unikt i svensk efterkrigshistoria. Det märks även tio år efteråt att det här sitter väldigt djupt och måste sitta väldigt, väldigt djupt.

Erik Stenberg Roos är präst vid Svenska Kyrkan i södra Thailand och han kommer att tala innan ceremonin avslutas med en gemensam ljuständning på stranden när mörkret fallit.

– Huvudbudskapet är att om man tillsammans delar en svår och tung smärta så kan man hjälpas åt att ta sig igenom den. Ingen ska behöva bära smärtan efter tsunamin ensam, utan det finns hjälp att få.

Svenska kyrkan kommer att stanna kvar här med ett själavårdsteam nu en vecka efter?

– Ja, de här dagarna kommer vi att vara här, runt barerna, krogarna och stränderna och försöka se om någon vill samtala med oss och då kommer vi att erbjuda samtal.

– Det är många starka känslor som är igång, man minns ju själv hur det var för tio år sedan när man fick reda på det, men det känns som vi är ett gäng som tillsammans ska försöka göra det här värdigt och vackert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista