tsunami khao lak ewa wikman
1 av 3
Foto: Jörgen Wikman
Vit ros på strandkanten i Khao Lak. Foto: TT.
2 av 3
Vit ros på strandkanten i Khao Lak. Foto: TT.
khao lak lampor kväll
3 av 3
Foto: Johannes Cleris/TT

Tillbaka på stranden i Khao Lak

"När kommer Sverige?"
4:16 min

Ewa Wikman är tillbaka i Khao Lak tillsammans med hundratals andra svenskar. Utan sin mamma som hon förlorade i flodvågen men med sina barn som inte var födda 2004. Svenska ambassadens minnesceremoni var fin och känslosam, men när hjälpen krävdes som mest väntade svenskarna förgäves, upplever hon.

– Det var en väldigt fin ceremoni, vi ställde ut ljus på stranden. Nu står jag här på en balkong, tittar ner mot vattnet och ser alla ljus som brinner. Det är jättefint, säger Ewa Wikman.

För tio år sedan var Ewa på semester i Khao Lak med sin mamma. De hamnade mitt i tsunamivågen. Ewa klarade sig men mamman överlevde inte. Att media gör en stor händelse av tioårsdagen efter tsunamin tycker hon inte är ett problem, tvärtom tycker hon att det är viktigt att det uppmärksammas.

– Nej, det är absolut inte en för stor sak. Jag tycker det är jätteviktigt att andra också får ta del av det som hände. Nu har jag mina barn med mig, som inte var födda 2004. Det är viktigt att det uppmärksammas och att man inte glömmer bort allt det här.

Minnesceremonin i Khao Lak anordades av Svenska ambassaden i Thailand. Men när katastrofen inträffade upplevde inte Ewa att Sverige fanns där för att hjälpa henne.

– Fruktansvärt jättedåligt. Jag fick ingen hjälp, ingen förståelse. Det märks här nere bland de var med att det är väldigt starka känslor just när det gäller dåvarande regering, ambassadpersonal och såna som var här då, tyvärr, säger Ewa.

Väl hemma tyckte Ewa att hon fick ett bra bemötande med samtalsgrupper och återresor, möjligtvis tack vare att hon bodde i Stockholm. Det var när hjälpen behövdes som mest som hon tycker att Sverige svek.

– När vi satt evakuerade uppe i bergen så kom det personal från andra länders ambassader och hjälpte hem deras landsmän, medan vi satt kvar och väntade. När kommer Sverige?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".