Tåglinjen mellan Donetsk till Sevastopol i Ukraina. Foto: TT
Tåglinjen mellan Donetsk till Sevastopol i Ukraina. Foto: TT

Ukraina stoppar tågtrafiken till Krim

Förhandlingarna under julafton körde fast
1:36 min

I dag stoppade Ukraina tills vidare all tågtrafik till och från den ryskockuperade halvön Krim. Anledningen uppges vara säkerhetsskäl. Samtidigt har Ukraina och de ryskstödda separatisterna kommit överens om en större fångutväxling.

Samtliga järnvägslinjer till Krim passerar genom Ukraina och dagens beslut innebär att man nu inte längre kan åka tåg till halvön. Även busstrafiken har blivit inställd. De ukrainska myndigheterna sade inte på vilket sätt säkerheten skulle vara hotad.

Tidigare i veckan stoppade Kiev också el-leveranserna till Krim under några timmar. Krim är nästan helt beroende av övriga Ukraina när det gäller sådana saker som elström, gas och även vatten liksom också många livsmedel.

Den enda förbindelsen med Ryssland är en färjelinje med liten kapacitet. Vissa militära bedömare menar att Ryssland överväger att ockupera ukrainsk mark fram till Krim för att få till stånd en säker landförbindelse men några tecken på en sådan offensiv är svåra att se.

I onsdags möttes istället representanter för Ukraina, Ryssland och separatisterna i Vitrysslands huvudstad Minsk för fredssamtal. Tanken var att förhandlingarna skulle återupptas i dag men redan efter mötet på julafton stod det klart att samtalen kört fast. Nu har de vitryska myndigheterna meddelat att det inte blir några möten i dag.

Helt bortkastade har samtalen ändå inte varit, regeringen i Kiev och separatisterna har kommit överens om en större fångutväxling, 125 tillfångatagna ukrainska soldater och 225 separatister ska frisläppas.

En talesman för den ukrainska säkerhetstjänsten säger att utväxlingen ska ske inom kort. Totalt beräknas separatisterna hålla mer än 600 ukrainska soldater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".