Kista med mördad New York-polis förs till Queens. Foto: John Minchillo/TT.
Kistan med New York-polisen Rafael Ramos förs till platsen där begravningsceremoni ska hållas. Foto: John Minchillo/TT.

Tiotusentals till begravning av New York-polis

"Utan polis skulle det vara för farligt att gå omkring"
3:06 min

Idag begravs den första av de två poliser som sköts ihjäl på öppen gata i New Yorkstadsdelen Brooklyn förra lördagen. Minst 30 000 personer väntas komma till begravningen, varav 25 000 poliser.

– Jag kände att jag var tvungen att komma hit. Om vi inte hade våra poliser skulle vårt område vara för farligt för att ens promenera omkring i, säger Victor Coca, som är en av tusentals som sedan förra lördagen strömmat till den plats där de två poliserna Rafael Ramos och Wenjian Liu sköts ihjäl.

Gärningsmannen var en man som bedöms ha varit psykiskt sjuk, och som inledde sin sista dag i livet med att svårt skottskada en före detta flickvän i Baltimore, sedan ta sig till New York för att göra det han på förhand hotat med i olika sociala medier - döda två poliser.

Mord på poliser betraktas som ytterst allvarligt i de flesta länder, men i USA ses varje dödad polis som en extraordinär nationell tragedi.

Och det finns amerikaner som, istället för att som planerat fira jul i sina hem, kommit från hela landet för att tillbringa julhelgen på den gata i Brooklyn där ett hav av blommor, kort och levande ljus nu vuxit till en halvt kvarter stor minnesplats över de två polismännen.

Och fler är på väg. Idag väntas poliser från hela USA till begravningen, många med hjälp av det flygbolag som lovat att gratis flyga hit dem som vill delta.

Sammanlagt beräknas minst 30 000 personer komma till Rafael Ramos begravning, 25 000 av dem poliser. Mest från New Yorks 35 000 man stora poliskår, men alltså också långväga ifrån.

Vicepresident Joe Biden kommer också att delta, liksom New Yorks just nu extra omstridda borgmästare Bill de Blasio och polischef Bill Bratton.

Morden har starkt infekterat debatten om den amerikanska polisens metoder.

Särskilt den progressive borgmästaren de Blasio har hela veckan försökt balansera mellan ett kraftfullt fördömande av polismorden och den allvarliga kritik han länge riktat mot New Yorks poliskår.

NYPD, som den förkortas, är USA:s största, och har i åratal anklagats för trakasserier och övervåld mot minoriteter, alldeles särskilt mot svarta män.

Det senaste fallet, Eric Garner, som dog efter att polis tog stryptag på honom, har tillsammans med dödsskjutningen av Michael Brown i Ferguson blivit utlösande faktorer för de dagliga protester mot den amerikanska polisen.

Protesterna har pågått över hela USA sedan i somras, och har numera sitt absoluta centrum just här i New York.

Borgmästaren har bett aktivisterna vänta med ytterligare demonstrationer tills efter att de båda mördade poliserna har begravts.

Men protesterna har fortsatt, inkluderat tydliga avståndstaganden från morden, och försvarats med att det måste vara möjligt att samtidigt fördöma polismord och det ibland dödliga våld man anser att många poliser utsätter människor för.

Från aktivistsidan har Bill de Blasio kritiserats för att efter polismorden för mycket ha tonat ner sin tidigare kritik mot polisen, medan han från polisfacket och politiskt högerhåll istället anklagas för att genom sin retorik ha bidragit till ett klimat som möjliggjorde morden på Rafael Ramos och Wenjian Liu.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".