Hans Linde, gruppledare för Vänsterpartiet, bredvid ledarna för S och MP samt Alliansen. Foto: TT
Hans Linde, gruppledare för Vänsterpartiet, bredvid ledarna för S och MP samt Alliansen. Foto: TT

Vänsterpartiet nöjda med överenskommelsen

Linde: Tror många väljare välkomnar det
1:22 min

Det blir inget extraval i mars 2015. De rödgröna och Alliansen har nått en överenskommelse, men utanför samtalen står Vänsterpartiet. V-gruppledaren Hans Linde är trots allt nöjd, eftersom Sverigedemokraterna således stängs ute.

– Jag tycker det är positivt att vi inte längre har ett läge där ett parti som fick 13 procent i valet kan hålla hela Sveriges politik som gisslan, säger Linde till Ekot.

Han anser att överenskommelsen, där hans eget parti precis som SD inte ingår, är av godo eftersom det minskar Sverigedemokraternas inflytande över budgeten.

Hans Linde tror att de flesta i Sverige är nöjda med att slippa ett ny val och att landet nu får, vad han beskriver som, en regering som kan styra landet:

– Väljarna röstade ju uppenbarligen fram en S och MP-regering i höstas, och gav sitt stöd till en bred politik för rättvisa och ökad jämställdhet. Jag tror att många väljare nu välkomnar det också, om den politiken kan genomföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".