Leif Lewin. Foto: Klara Klintbo Skilje/Sveriges Radio
Leif Lewin. Foto: Klara Klintbo Skilje/Sveriges Radio

Statsvetare: En seger för alla inblandade partier

Statsvetare: Nu är det tillbaka till ordningen
2:09 min

 Beskedet från regeringen och allianspartierna i dag välkomnas på flera håll. Leif Lewin, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, menar att man nu återgår till den svenska modellen.

– Det var ju mycket sensationellt att en regering inte kunde få igenom sin ekonomiska politik, att en röd regering fick föra en blå politik. Så nu är det tillbaka till ordningen, det vill säga att man har sett till att även en minoritetsregering kan få igenom sin budget, säger Leif Lewin.

Hur hållbar är en sådan här överenskommelse?

– Jag tror att den är hållbar. De visade på en väldigt tydlig vilja från alla sidor där man berömde varandra för att ha en konstruktiv inställning.

När det gäller innehållet i uppgörelsen är Leif Lewin också positiv. Han välkomnar de tre samarbetsområdena energi, försvar och pensioner och säger att de kunde också ha omfattat skolfrågorna, men han är ändå nöjd:

– Miljöpartiet får vika sig i försvarsfrågorna. Men å andra sidan får de komma in i pensionsöverenskommelsen. Så alla partier har fått ta och ge, säger han.

Även Anna Kinberg Batra sa att man nu ska fortsätta rösta på hela budgeten och inte bryta ut enskilda delar, så som man gjorde förra året.

– Det var ett litet nyp mot Stefan Löfven och Socialdemokraternas uppträdande då, säger Lewin.

Hur tror du att näringslivet och andra kommer reagera?

– Jag tror man reagerar positivt, det var ju befängt det här med extravalet. Dels är det en kostnad på en halv miljard men utöver det var det också en samhällsekonomisk påfrestning. Investeringsklimatet kunde hotas, näringslivet tycker illa om osäkerhet, säger Lewin.

– Alla parter tycker nog att detta är en lättnad och det är också en seger för alla partier, förutom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som står utanför överenskommelsen.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".